Mother 3

rekommendation dice

I tidigare Månadens Rekommendationer har jag talat om tv-rollspelen Undertale och Earthbound.

När Undertale kom förra året var det många fans av det obskyra spelet Earthbound som firade. Det var som att Earthbound äntligen fått den uppföljare den aldrig fick. Men Earthbound fick faktiskt en uppföljare – en uppföljare i Japan som nästan ingen har spelat: Mother 3.

Mother 3 är, precis som Earthbound och Undertale, ett tv-rollspel av japanskt snitt. Man ser karaktärerna uppifrån, striderna är omgångsbaserade och man levlar sakta men säkert upp för att ta sig vidare i spelet. Det släpptes 2006 på gameboy advance, men som sagt enbart i Japan. En officiell engelsk översättning av spelet har aldrig släppts.

M3_boxartTrots att Earthbound är unikt i den japanska tv-rollspelsgenren är det lätt att förklara: Det är ett rollspel, men istället för fantasymiljö utspelar det sig i amerikansk nutid. Istället för svärd har du brännbollsträ, istället för healing potions har du hamburgare.

Undertale är knasigare än Earthbound, men går att förklara ändå: Du är en pojke som ramlar ner i en underjordisk värld befolkad av monster.

Mother 3 däremot? Jag vet knappt var jag skall börja. Storyn? Världen? Karaktärerna? Det är så säreget och annorlunda att det får Earthbound och Undertale att blekna i jämförelse.

De handlar om sorgen att förlora sitt barn, perverteringen av naturen och öden värre än döden. De handlar om leksaker, samhället efter apokalypsen och det normala i vardagen.

Jag tror jag aldrig haft svårare att sälja in ett spel än vad jag har med Mother 3, men jag skall försöka ändå.

grave

Japanska tv-rollspel är ju inget man spelar för genren, man spelar dem för storyn och resan, och Mother 3 har ett av de fyndigaste manusen jag stött på i tv-spelsvärlden. Det är inte lika slå-dig-på-knäna-roligt som Undertale, men desto intelligentare och sorgligare (och Undertale var inte lite intelligent och sorgligt).

Jag kan inte låta bli att på nytt understryka hur unikt spelet är, och hur mycket det skiljer sig från syskonspel i genren, men desto äldre jag blivit desto viktigare har det blivit för mig att spel ger mig något nytt.

Och slutet – jag skulle verkligen vilja prata om slutet. Men jag kan inte utan att spoila. Allt jag kan berätta är att det fått mig ligga sömnlös om nätterna. Ibland har jag stirrat upp i taket och funderat på hur fruktansvärt och hemskt det är, men andra nätter har jag nickat för mig själv och undrat om det inte var ett lyckligt slut ändå.

capsule

Jag kan nog inte närma mig Mother 3 bättre än så här. Förhoppningsvis vet du vid det här laget och det är ett spel du vill spela eller inte.

Det släpptes som sagt aldrig utanför Japan, men det finns en patch att ladda ner för en välgjord engelsk översättning. Allt som krävs är några sökningar i google för att få en engelskspråkig variant till en emulator.

flowers

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.