Terry Pratchett och stenåldern

Jag var nyligen med i Geekpodden för att än en gång – i egenskap av deras litteraturexpert – tipsa om böcker.

Podden har en serie avsnitt som handlar om olika tidsepoker, och denna gång tog vi upp stenåldern, vilket var ett perfekt tillfälle för mig att prata om ’The Evolution of Man: Or, How I Ate Your Father’ av Roy Lewis.

I podden sålde jag in boken med att den har samma humor som Terry Pratchett och Douglas Adams, men om man är ett Pratchett-fan så är det särskilt en sak med ’The Evolution of Man’ som jag tycker är spännande.

Något som särskiljer Skivvärlden från annan fantasy är hur våran verklighet blöder in och påverkar den. Det är inte bara att de djupa budskapen har en samklang med vår vardag, utan det är på ett mera konkret sätt som när Pratchett beskriver fantasy i termer som kvantfysik, kärnreaktorer och matematiska modeller. I många berättelser invaderar vår verklighet bokstavligen Skivvärlden, som när Hollywood beskrivs som ett utomdimensionellt monster i Moving Pictures.

The Evolution of Man kör något i samma stil, fast med stenåldern istället för fantasy, och jag tror inte att det är en omöjlig teori att det var här Pratchett fick det ifrån. Boken är ett självklart tillskott till ens läsresumé om man gillar Pratchetts författarstil.

Geekpodden-avsnittet hittar du här.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.