All-Star Superman

För länge sedan talade jag om vad jag ansåg vara en av de bästa Superman-berättelserna. Superman Red Son, som handlar om hur Superman växer upp i kommunismens Sovjet istället för i USA.

Men det kan ses som ett underligt val att ha som en bra representation av Superman, eftersom det inte är en typisk Superman-historia utan istället om kraftig omtolkning och dekonstruktion. Finns det inga ”verkliga” storys som är bra, där man inte behövt ändra så mycket att det egentligen inte handlar om den riktiga Superman längre?

För mig handlar Superman om två saker: Hopp och Fantasi.

allstar superman2

Hoppet om att vi lever i en värld där det goda kommer att segra i slutändan, och Fantasin som låter oss glädjas åt en man klädd som en färgglad cirkusbrottare i en värld fylld av gigantiska monster grekiska gudar och galna vetenskapsmän.

All-Star Superman, av Grant Morrison, är serien som presenterar den tydligaste och starkaste Superman med dessa två ledord i tankarna. Superman inser att han, på grund av Lex Luthor lurade honom att flyga för nära solen och absorbera för mycket av dess energi, är döende och bara har ett år kvar att leva. Från ett par tidsresenärer (inga mindre än Samson och Atlas, från grekisk mytologi) får Superman reda på att han i framtiden kommer vara känd för att ha utfört tolv stordåd under sin sista tid i livet. Storyn handlar om hur han utför dåden och hur hans relation till omvärlden, Lois Lane och sin egen dödlighet utvecklas under den tiden.

Serien är en tillbakablick på de glada och knasiga Superman-serier som florerade på 70-talet (kallat the silver age, av serienördar), men med moderna tiders krav på avancerad story, djupa karaktärer och intelligent dialog. På 70-talet, när de skrev serier om hur Superman slogs mot någon flygande gorilla eller konstig robot från rymden (eller varför inte en konstig gorilla utklädd till en flygande rymdrobot) var det bara för att man tyckte det verkade häftigt. Här, när Samson och Atlas kommer klädda i anakronistiska tighta superhjältekläder, är det en serie som är vuxen genom att våga vara barn på nytt.

All-Star Superman har även äran att innehålla den scen som, enligt Superman-kännare, anses vara den allra bästa scenen ur Supermans historia, tillräckligt stark och välskriven för att stå på egna ben. Jag skall inte spoila vilken scen det är, men folk djupt insatte i sin superhjälte-lore kan nog gissa vilken jag syftar på.

Vill du ha en serie som visar varför Superman fortfarande är en av världens största superhjältar, och mallen som alla andra hjältar mäts mot, så är det All-Star Superman du skall läsa.

allstarsupermanscene

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka