Jakten på Jonas

 

1.

Välkommen, nobla vandrare, till ditt livs äventyr.

Du står framför porten till Fort Nossheim, vilosäte för den fruktade Jonas Larsson Olanders. Detta är den enda plats kvar på jorden där det går att få information om den mystiske författaren; många har försökt lära sig fortets hemligheter, få har lyckats.

Med darrande händer öppnar du porten och lämnar den trygga världen bakom dig.

Bläddra till sidan 2

 

2.

Du befinner dig i en lång och mörk korridor. Det finns inga naturliga ljuskällor, utan du låter din fackla söka av omgivningarna med sitt ringa ljus. Korridoren är sparsmakad, förutom en bok som ligger inbjudande på en piedestal till vänster om ingången.

Till höger finns det en trappa som leder ner mot katakomberna. Från skuggorna längre fram i korridoren tycker du dig höra något som påminner om musik. 

Om du går ner i katakomberna, bläddra till 3.

Om du fortsätter rakt fram mot musiken, bläddra till 5.

Om du undersöker boken, bläddra till 6.

 

3.

Benen från hundratals äventyrare före dig krasar under dina fötter när du rör dig ner i fortets fuktiga källare.

Längst ner i katakomberna hittar du en sarkofag. Ovansidan föreställer en lockig man med stränga glasögon hållandes en bärbar dator och en tecknarpenna över bröstet.

Sarkofagen är än så länge tom, men du ser en förberedd inristning på den som avslöjar om dess framtida ägare.

”Jonas Larsson var en level 37 författare och bibliotekarie från Göteborg. Han ville först bli serietecknare, sedan skådespelare, sedan serietecknar igen och nöjde sig till slut med författare och redaktör.”

Om du går upp igen, bläddra till 2.

Om du går längre in i katakomben, bläddra till 8.

 

4.

Du sträcker in handen i statyns mun för att leta efter skatter men … åh nej! Det enda som fanns var där inne var en sphere of annihilation, och du förintas omedelbart!

Är det inte för sorgligt att ditt äventyr skulle sluta just här!!

Om du vill försöka igen, bläddra till 1.

 

5.

Du befinner dig i en gästsalong vars enda besökare består av spindlar och råttor. Innan du går in tystnar musiken du hörde innan, men du tror den kom från en speldosa på ett av soffborden.

Till höger öppnar sig salongen till ett galleri med tavlor hängandes på väggarna. Till vänster tas rummet över av stora dammiga bokhyllor i förstenat ekträ. 

Om du går till galleriet, bläddra till 7.

Om du går till biblioteket, bläddra till 9.

 

6.

När du tar bort boken, störtar golvet samman och du faller ner och slår ihjäl dig.

Är det inte för sorgligt att ditt äventyr skulle sluta just här!!

Om du vill försöka igen, bläddra till 1.

 

7.

De flesta tavlor i galleriet är för bleka för att se vad de en gång i tiden föreställde, men några går fortfarande att urskilja.

På en vägg, med inskriptionen ’mina förebilder’, ser du porträtten av tre författare från svunna tider: Michael Ende, Tove Jansson och Terry Pratchett.

Utöver tavlorna finns det en glasmonter. I den ligger en gammal amerikansk Super Nintendo med spelet Earthbound.

Längst bort i galleriet finns en av de spiraltrappa som leder högre upp i fortet.

Om du går tillbaka till salongen, bläddra till 5.

Om du går upp för spiraltrappan, bläddra till 11.

 

8.

Du fortsätter djupare in i katakomberna för att söka efter fler ledtrådar, men facklan slocknar med ett fräsande. Du trevar dig fram genom mörkret med händerna utsträckta framför dig. Plötsligt snubblar du!! Pang!! Du föll omkull och slog huvudet i golvet!!

Är det inte för sorgligt att ditt äventyr skulle sluta just här!!

Om du vill försöka igen, bläddra till 1.

 

9.

Mellan oheliga artefakter och dödskallar ligger det otaliga noveller och rollspelsäventyr som Jonas har skrivit. Några av luntorna och skriftrullarna tycks ha tagits ut och lästs ofta; de måste vara hans personliga favoriter.

Om du vill testa den novell Jonas är mest nöjd med, prova Svarta Band. Finns att lyssna på via Storytel, Nextory och Bookbeat.

Om du vill läsa det rollspelsäventyr Jonas är mest nöjd med, prova Cube of Filth.

Om du vill gå tillbaka till salongen, bläddra till 5.

Om du vill fortsätta längre in, bläddra till 10.

 

10.

Bokhyllorna tar slut och du finner dig istället vid ingången av ett mötesrum … eller krigsrum är bättre ord. Ett stort bord i blankpolerad sten är prytt med kartor och anteckningar, och när du läser dem får du intrycket av att Jonas efter några års liv som legoknekt slutligen valde att bli delägare i ett förlag vid namn Eloso och ta posto som deras ständige redaktör.

På andra sidan bordet finns en staty föreställande en björn. Förr i tiden dolde statyn en hemlig trappa, men sedan någon glömsk äventyrare glömde att återställa statyen i sin ursprungsposition så har trappan varit tydlig.

Om du vill återvända till salongen, bläddra till 5.

Om du vill leta efter skatter i statyns mun, bläddra till 4

Om du vill smyga upp för trappan, bläddra till 11.

 

11.

Medan du går upp för tornets trappor skakas fortet av en storm utanför. Regnet faller som döende soldater och blixtrarna rör sig genom slagfältet likt liemannens glödande hand, redo att föra de fallna till de dödas rike.

Du når den sista dörren, tar ett djupt andetag och öppnar, men … tornet är tomt. Jonas Larsson Olanders är inte kvar!

 

För att fullfölja jakten på den mystiska författaren, förfölj honom på Instagram.

 

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka