rekommendation inkhorn

Vad gör ett bra pussel i ett tv-spel?

Många pussel känns inte tillräckligt utmanande. Det enda de tar i anspråk är din tid och är inget annat än utfyllnad för att göra spelen längre. Ett exempel är de pelare man behöver putta runt i Legend of Zelda-spelen.

Men i andra änden av spektrumet har vi pussel som är orättvisa. De som, när man letar upp lösningen på nätet, man bara blir arg av och undrar hur någon vettig människa någonsin skulle kunna klura ut på egen hand. Peka & klicka-spelen, som King’s Quest, var ofta fyllda till bredden med denna typ av frustration.

blackbox phone 1

Ett bra pussel ger dig ledtrådar utan att på en gång avslöja för dig hur det skall lösas och får dig sedan att slå dig för pannan och tycka det var uppenbart när det väl är klart.

Det är en svår ballans att få till, och det skiljer sig säkert från person till person, men ett spel som precis lagt sig på rätt nivå för mig – och innehar ur-exempel på vad bra pussel innebär – är spelet Blackbox.

pussel 1pussel 2Spelet är till ios och består enbart av pussel. Varje pussel ger en enkel visuell ledtråd till hur de skall lösas, och vad alla har gemensamt är att ingen av dem kan lösas genom att trycka på skärmen (vilket är sättet man brukar interagera i ios-spel). Man behöver tänka utanför lådan (vilket spelets titel syftar till) och istället nyttja olika funktioner i resten av iphonen.

Egentligen kan jag inte ge några exempel på vad man är tvungen att göra utan att avslöja för mycket… fast jag kan väl berätta att ett av de enklaste pusslen inte går att lösa utan att stänga av och sätta på telefonen.

Alla pussel tvingar en att ta till liknande oortodoxa metoder, och även om jag inte kan berätta lösningarna kan jag ge exempel på saker jag provat i vanmakt:

  • Kasta upp telefonen i luften
  • Stänga av wi-fi:t hemma.
  • Stoppa in telefonen i kylen
  • Ringa till mig själv
  • Googla efter länkar som leder tillbaka in i spelet
  • Ställa telefonen framför tv:n på högsta volym

De riktiga lösningarna till pusslen är lika krångliga och innovativa och får en att känna sig som ett geni varje gång man knäcker ett.

pussel 3pussel 4(Jag har faktiskt inte löst 100% av spelet än, så det kan mycket väl vara så att någon av dessa lösningar skall vara till ett framtida pussel)

Spelet är till ios och gratis, dock med en stor del pussel man får köpa till.

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka