Frågor bloggande författare sinsemellan

I bloggvärlden går det ibland runt ett kedjebrevsliknande fenomen vid namn Sisterhood of the World Blogger Award. En bloggare skickar ett par intervjufrågor till en annan bloggare som svarar på dem för att sedan skicka nya frågor till fler bloggare.

world blogger award

Jag blev nyligen nominerad av min författarkollega Helena Andersson, författare till Söner av Heimdall, och tackar inte nej för att få prata om mig själv en stund (vilket är mitt favoritämne efter tv-spel och rollspel).

Det man skall göra efter att ha blivit nominerad är:

1 – Tacka och länka till nominerarens blogg.

2 – Ha med Sisterhood of the World Bloggers-loggan.

3 – Svara på de 10 frågor du fått.

4 – Nominera 10 stycken bloggare och ställa 10 nya frågor till.

Tack så mycket för frågorna, Helena.

Helenas bok, Söner av Heimdall.
Helenas bok, Söner av Heimdall.

1. Vilken bok skulle du kunna tänka dig att kliva in i och bli en del av handlingen?

Det händer aldrig trevliga saker i böcker, så helst ingen. Skulle jag vara tvungen att välja så skulle jag säga Oändliga Historien, av Michael Ende. Det är inte så tydligt i filmen, men i boken så formar sig egentligen världen, som huvudkaraktären Bastian reser till, efter hans fantasier. Att se sina tankar och påhitt realiserade skulle vara spännande för en författarsjäl.

 

2. Vilken bok som har läst skulle du vilja se som film?

Ingen där heller egentligen – jag är inte så mycket för filmatiseringar (vilket jag skall gå djupare in på någon gång i framtiden). Kanske Momo eller kampen om tiden, av Michael Ende igen.

 

3. Kan du nämna en karaktär som du har fastnat för och varför?

Grandadmiral Thrawn från boken Heir to the Empire, av Timothy Zahn.

Thrawn tie fighterBoken var en uppföljare Star Wars-filmerna, långt innan prequel-trilogin kom, och Thrawn var en amiral inom Imperiet som tagit över efter kejsarens fall. Det som då gjorde honom till en intressant skurk – och fortfarande gör – var att han var ett militärt hot istället för ännu en trollkunnig jedi. Denna kvalité står sig än i dag för Star Wars-fans eftersom det på senare år lidit inflation på alla möjliga typer av onda siths.

Mitt första möte med Thrawn var dock inte i hans böcker, utan istället i tv-spelet TIE Fighter. Han förekom i en del mellansekvenser och jag hade som barn ingen aning om vem den blåa snubben med de röda ögonen var. Jag gick och frågade min far, och när han svarade att han var en karaktär från några böcker jag aldrig hört talas om tappade jag hakan. Inte nog med att Star Wars-världen plötsligt expanderat, idéerna och karaktärerna sträckte sig emellan olika medier och målade upp en berättelse av oanade proportioner!

Nu visade sig Expanded Universe (termen för Star Wars-berättelserna utöver filmerna) inte vara något vidare, men böckerna med Thrawn kommer alltid vara speciella för mig. Det var han som fick upp ögonen på mig för världsbygge.

 

4. Finns det en bok inom dig som du ännu inte har skrivit?

Just nu har jag tre böcker i huvudet som jag kämpar för att få tillräckligt med tid för att skriva ner. En av dem har första läsliga utkastet till hälften färdigt, så jag har väl därför två och en halv bok kvar inom mig.

 

5. Vilken karaktär i en bok påminner om dig?

Efter att ha funderat en lång stund kan jag inte komma på någon. Fast jag har hört att Napoleon Dynamite ser precis ut som mig, så det är alltid något.

 

6. Följer du någon bokblogg?

Eftersom jag arbetar som bibliotekarie privat så ströläser jag periodvis ett stort antal bokbloggar. En som jag följer just nu är Bokstävlarna.

 

7. Vilken  författare skulle du vilja träffa?

Om vi bortser från att hon är död så tror jag att jag skulle vilja träffa Tove Jansson. Jag är dock rädd att det inte skulle bli något vidare möte – hon skulle antagligen tycka att jag var alldeles för trist och borgerlig.

 

8. Är omslaget eller titeln viktig när du väljer en bok?

Nej, inte det minsta.

 

9. Vilken är den bästa låttext som har skrivits?

Lumberjack Song, av Monty Python.

 

10. Vilken bok längtar du efter att läsa?

Något av China Miéville.

Lumberjack_Song
Inte China Miéville.

 

Så där, då var det avklarat. Då är det dags att nominera några andra författare. Jag känner dock inte så många, så jag nöjer mig med fem:

Susanna Björnberg, på Enter Slöinge.

Patrick Centerwall på Skymningssång.

Stefan Hagel, på Verkligen Stefan

Anna Vintersvärd, på Andra Världar

Liv Vistisen Rörby, på Spöken och Hjärtlösa Svin

 

Frågorna jag skickar till dem kommer att bli:

  1. Hur mycket sitter du och skriver varje dag?
  2. Var brukar du sitta och skriva?
  3. Vilka författare har du som dina förebilder?
  4. Hur mycket tid lägger du på att läsa andra författares böcker?
  5. Läser du klart en bok även om den verkar trist eller dålig?
  6. Finns det en bok som du skulle rekommendera alla att läsa?
  7. Vilken är den konstigaste bok du har läst?
  8. Var ser du dig själv som författare om tio år?
  9. Var ser du dig själv som författare om trettio år?
  10. Om du skulle behöva komma på tio frågor men kunde bara komma på nio, vad skulle du göra då?
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka