Mera Geekpodden, mindre Tolkien

Det är inte lätt att vara ambulerande litteraturexpert till en Geekpodd. Det är ett stort ansvar, och man får även många fiender.

Den här gången tar vi tempen på aktuella fenomen, och vi pratar mycket om Beren och Luthien, en av Tolkiens böcker som skall ges ut efter hans död.

Jag håller med folk om att Tolkien är betydelsefull, men anser ändå att han är en rätt kass författare som hade turen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Tittar man till exempel på Bilbo så har han en sån tur att bokens brister rent av är till dess fördel; den är så dåligt skriven att den mer liknar vår verklighet än en bra berättelse, och detta fick Tolkiens värld att verka mer nära och lätt att drömma sig bort till.

För skall vi vara ärliga så är vi alla mer som Bilbo än andra hjältar; i våra liv besegras draken av någon person vi aldrig ens har träffat och vi kommer antagligen ligga och sova under den episka slutstriden.

För att sammanfatta har jag alltså ganska hårda ord om den gode Tolkien, vilket betyder att om min mamma eller Patrik Centerwall råkar lyssna på podden har jag fått fiender för livet.

Men även om man älskar att höra elaka ord om Tolkien så har podden en bonus utöver det: i den avslöjar jag – för första gången – vad mitt nya bokprojekt handlar om!

Du kan lyssna på podcasten via de vanliga apparna, samt via Geekpoddens hemsida.


Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka