Nytt projekt: Lund – den förbjudna kunskapens stad

Illustration av Ola Larsson

För nästan två veckor sedan drog Eloso förlags senaste projekt igång: kickstartern för Lund – den förbjudna kunskapens stad, vilket är en svit på tre nya böcker:

  • Lund – den förbjudna kunskapens stad: En settingbok
  • Skuggor över Skåne: En äventyrssamling
  • Räddaren i Nöden: Ett separat häfte

Det finns två sätt att säga att det började*. Det ena var att våra skribenter Gabrielle de Bourg, Gunilla Jonsson och Michael Petersén för ungefär två år sedan tog kontakt med Björn Flintberg för att pitcha in en setting-bok (och en framtida potentiell kampanj) satt i Lund. Det arbetades på projektet länge i det fördolda, och tog slutligen form till de tre böcker vi har idag.

Man skulle dock kunna säga att det började mycket tidigare, för redan när vår första kickstarter drog igång hördes det röster från Lund om att man borde förlägga material där. Anders Jansson (som både figurerar i vår kickstarterfilm och är skribenten bakom Räddaren i Nöden) tog tidigt kontakt för att hitta ett samarbete.

Utöver våra aktuella lundaböcker ledde dessa samtal även till spelfestivalen Lund 1922. Festivalen återkommer även detta år – i form av Lund 1923 – och planen är att börja släppa våra lundaböcker där. 

På tal om Lund 1923 är jag och Eloso även inblandade i år, om än i aningen mindre skala. Vår grafiker Emilie Ihre – som tagit fram spelfestivalens visuella profil – är i och för sig bosatt i södra Sverige, men en stor del av oss andra som är inkopplade till projektet finns i resten av landet. Det har därför blivit mer lokala krafter som är med och styr nu, eftersom det finns en gräns på hur mycket malliga göteborgare och smålänningar** man står ut med. 😉

Grafik av Emilie Ihre

* Jag har ju numera fingrar i förlagets alla syltburkar, men just dessa förhandlingar skedde innan jag börjat ärva förlagets administrativa och operativa sysslor. Mina källor baseras sig därför enbart på hörsägen och konstiga dagboksanteckningar, och skulle nog inte överleva att nagelfaras.

** Björn Flintberg är ju i och för sig från Skåne från början, men det måste finnas någon mörk historia bakom varför han flydde till exil i Småland.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.