Panopolis – instängdhet och utsatthet

I oktober i år kommer lajvet Panopolis hållas i sydvästra Sverige. Jag ville ta mig tid och berätta om lajvet för er av flera orsaker. Den främsta är att lajvet har rötter i samma mörka illuminati-grupp som Trevliga Scenarion kravlat fram ifrån; Det Trevliga Sällskapet. Jag har därför naturligt samröre med ett flertal av arrangörerna och var även tillfrågad att själv arrangera. Jag tackade dock nej på grund av tidsbrist. Den andra orsaken är att jag tror att Panopolis kommer bli ett helt fantastiskt lajv och jag försöka förklara varför.

Panopolis utspelar sig i ett hårt och orättvist samhälle. Samhället är strikt uppdelat i samhällsklasser, med en liten överklass som suger ut de lägre stående. Samhället är strikt övervakat av hemliga poliser och övervakningskameror och vem som helst kan närsomhelst försvinna in till dolda förhör för att aldrig ses av släkt och vänner igen.

De som läst George Orwells 1984 vet precis vad jag pratar om. Ett modernt, och mycket bra, exempel är Hungerspelen av Suzanne Collins.

 Att enbart skulle försöka gestalta en vardag i denna typ av spelvärld skulle kunna vara intressant, men det är inte vad Panopolis kommer att handla om. Panopolis kommer istället gestalta en situation dragen till sin spets.

Det skett en uppsamling av folk, från alla samhällsklasser, och man har satt dem i en gemensam karantän. Där får de reda på att det finns spioner och förrädare bland dem. De frågor som lajvet kommer kretsa runt är; Hur kommer karantänen fungera? Hur kommer poliserna försöka hitta samhällstörtarna? Och vad kommer hända med alla andra efter karantänens slut?

Läs gärna mer om lajvet och handlingen på Panopolis hemsida, där de går in mera i detalj på viktigt och roligt att ta i akt innan man ger sig i kast med denna upplevelse.

Jag är som sagt inte arrangör på lajvet, men kommer istället delta som vanlig lajvare. Funderar på att spela falskspelare eller bondfångare som skall försöka få tiden att gå genom att hålla vadslagning om vilka som avrättas först.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , . Bookmark the permalink.