State of the Scenario 2015

Scenario 2015Varje år författar jag ihop en bloggpost där jag kollar tillbaka på året som varit och blickar framåt mot de kommande tolv månaderna.

Förra året satte jag upp ett flertal mål för 2014: Jag skulle få ut mina webbserier i fysisk form, synas i litterära sammanhang och sälja många exemplar av Havet Under Oss.

Jag hann inte med så mycket. Verkliga livet kom emellan.

Som jag nämnt i förbifarten då och då så föddes min andra son i början av 2014. Jag fick Havet Under Oss klart och utgiven i maj, men kort efter det gick jag på min föräldraledighet och då blev det plötsligt svårt att lägga tid på projekt. Nu har saker börjat stabilisera sig, så jag föreställer mig att 2015 kommer vara ett mer produktivt år. Men innan vi kollar allt för långt in i kristallkulan, låt oss beta av mina mål från förra året.

 

Punkter 2014

– Webbserier i fysisk form

Jag har funderat har slutligen tagit beslutet att inte fullfölja den här ambitionen. Jag är stolt över det jag gjort, men mina webbserier var i sin kärna en offentlig work of progress. Hade jag fortsatt i några år till så hade de nog blivit värda att trycka och tjäna pengar på – nu passar de bäst som allmän beskådan på nätet, som en extra krydda vid sidan om annat jag kokar ihop.

– Andra litterära sammanhang

Detta blev det inte så mycket av. Men som sagt så har min arbetssituation börjat återgå till det normala, så framtiden ser aningen ljusare ut.

– Havet Under Oss

Under förra året kom min debutroman Havet Under Oss ut. Hur har det gått? I ärlighetens namn har det varit en blandad kompott.

När jag för nästan tio år sedan påbörjade boken hade jag läst mycket likartad och trött litteratur. De tog inga risker, förvånade ingen och följde gamla utstakade fotspår. När jag skrev min egen bok var därför mitt starkaste mål att skriva något ’unikt och oförutsägbart’. Det tycker jag fortfarande att jag lyckades med, men jag tror att boken hade blivit bättre om jag hållit mer mera inom de klassiska dramaturgiska ramarna. Särskilt slutet var det många som inte uppskattade (fast några udda själar träffade det mitt i prick hos i alla fall).

När jag ser tillbaka på Havet Under Oss så ser jag det som en bok som hade kunnat bli bättre, men som ändå ägde tillräckligt många meriter för att få folk att vilja läsa mer av vad jag kommer skriva i framtiden.

 

Framtiden

Jag har redan två eller tre överraskningar att avslöja inom kort, men de vill jag hålla innanför västen ett tag till. Låt oss istället se på vad för mål jag har satt upp för mig själv under 2015. Eftersom jag fortfarande kommer vara föräldraledig en stor del av året så är dessa ambitioner formulerade i reserverad ödmjukhet – trots att det ljusnar så har jag fortfarande inte allt för mycket arbetstid att disponera.

– Läsa mycket böcker

Efter att ha varit fast i universitetsvärldens klor i flera år så dog min läslust. Man läste böcker för att klara tentor, inte för att det var kul. Men för att berika mitt författaröga så har jag kämpat med att få rutin på att läsa igen.

Något jag skall försöka ha ögonen extra på så är det den svenska fantastik-scenen, vilken har exploderat på senare år. Om det är någon som har några rekommendationer är det bara att lämna en kommentar så skall jag ta mig en närmare titt.

reading

Hur det går för mig och mina läsäventyr kan man följa på mitt goodreads-konto.

– Teckna mer

Trots att jag inte lägre tänker satsa på en seriebok så känner jag ändå ett sug att teckna igen. Suget kom redan under 2014 med dessa strippar och hade jag hunnit hade jag gjort fler.

Jag har en liten förhoppning att om jag vidareutvecklar min visuella förmåga så kommer det i slutändan även det bidra till min författarådra. I värsta fall så är det fortfarande en kul talang att öva på, trots att jag inte försöker bli Illustratör med stort T (som i Serietecknare) längre. 

– Mitt nya utkast

Redan innan Havet Under Oss gavs ut hade jag börjat med ett utkast på en ny bok. Som jag berättat tidigare gick det till så här:

Jag hade, sedan länge, Havet Under Oss liggande i byrålådan och påbörjade min webbserie för att ha något att göra. I samband med webbserien började jag mer att skriva i bloggen och fick upp en rutin på att börja skriva igen. Jag påbörjade en ny bok, men tog samtidigt tid till att skicka Havet Under Oss till nya förlag. Undrentide tackade ja och jag blev utgiven författare.

I samband med Havet Under Oss premiär så fick jag lägga mitt nya utkast åt sidan ett tag, men har sakta men säkert påbörjat arbetet med det igen. Det har inte varit lätt i samband med föräldraledigheten, men trots att det har gått långsamt så har jag skrivit varje dag. Ibland har det varit 05.30 på morgonen, ibland 23.30 på kvällen. Det har även hänt att jag suttit på toa och skrivit och försökt inbilla familjen att jag lidit av diarré.

Mitt realistiska mål är att bli färdig med första utkastet under 2015. Det skall bli spännande att hålla er uppdaterade om det.

Vad handlar den nya boken om? Det är tyvärr hemligstämplat med tanke på rikets säkerhet.

DJB XT LHC

Trjxfu bx Upmljfo

This entry was posted in Nyheter and tagged , , . Bookmark the permalink.