Topp 6 svenska webcomics – 3 till 1

3 – Dino Man Fang

Okej, detta är den sista övergiven serien jag kommer ha med på listan. Dino Man Fang, av Petter T, har dock en särskild plats i mitt hjärta eftersom det var den första svenskättade webcomic jag någonsin läste.

Dino Man Fang får mig att skruva osäkert på mig på samma sätt som gamla Batman med Adam West får. Jag är inte riktigt säker på ifall serien är genial eller bara väldigt korkad. Den handlar om en postapokalypsik framtid med dinosaurier, och jag tror man blir lite korkad om man försöker läsa serien… fast på ett bra sätt?

 

2 – Biff Zongo

Jag är rätt så dryg och finkulturell av mig. Hade jag kunnat så hade jag låtit skämten i Trevliga Scenarion inte handla om annat än Jane Eyre och Thèrese Ráqüîn. Trots detta är jag överförtjust i Biff Zongo, av Fredrik Sjöholm och Jan Kustfält, som är en vulgär white trash-comic som handlar om öl, wrestling och äckel.

Serien är avslutad sedan ett halvår tillbaka och går nu att läsa i sin helhet. Berätta inte för några akademiker bara att du läser den… och absolut inte att det var jag som rekommenderade den. Akademiker har vassa små knogar.

 

1 – Rock Manlyfist

 

Fram tills nu har jag beskrivit alla de andra serierna på ett halvlustigt och avslappnat vis. Hade jag gjort så även med Rock Manlyfist av Johan Wanloo, på sätt och vis den serie som bäst förtjänar en halvlustig beskrivning, hade jag skämtsamt formulerat mig så att eftersom alla andra webcomics jag läser handlar om vampyrer, dinosaurier eller porr så är det skönt med en serie som verkligen handlar om något, nämligen manliga män utan tröjor.

Fast att skriva berättelser som handlar om något är egentligen inte det som Johan Wanloo gör. Rock Manlyfist berättar egentligen inte om en manlig man utan tröja som bekämpar ondska, för serien försöker inte engagera mig i huvudpersonen Manlyfist personlighet. Inte heller försöker den få mig att sitta på nålar och undra vad som kommer hända härnäst.

Det Wanloo istället gör är att göra parodi av det som är våra grundstenar i berättelser. Det som på andra ställen skulle verka töntigt eller slappt blir i Wanloos händer istället smart och kreativt tack vare den intelligens och säregna humor Wanloo har (han är från Göteborg, så det är dock medfött).

Det jag har skrivit kanske låter som nedvärderande kritik, men jag påminner om att serien fortfarande är en av mina favoriter och nummer ett på denna lista. Men detta är nog en serie som inte passar alla, vilket är synd, eftersom det är en som förtjänar att göra det.

 

Det var allt för denna gång. Kommentera gärna om vad ni tycker och lämna förslag på andra webcomics värda att titta på.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.