State of the Scenario 2014

Förra året, och året dessförinnan, skrev jag en kolumn som jag kallade State of the Comic. Där tog jag mig tid att titta på året som gott och satte mål inför det kommande året. Självklart tänkte jag göra en liknande rannsakning detta år, men redan vid titeln på bloggposten blev jag tvungen att stanna upp och ta mig en funderare.t

I början av förra året var Trevliga Scenarion en webbserie. Nu håller Trevliga Scenarion på att bli samlingsplats för mina litterära projekt, där webbserierna blott kommer att vara en komponent. Därför skulle jag inte riktigt kunna kalla kolumnen för State of the Comic längre. Istället får det bli State of the Scenario.

(I ett svagt ögonblick funderade jag på Scent of the Scenario, för att få det att allitterera, men det lät lite väl udda.)

 

FÖRRA ÅRETS FRAMFART

portraitSenaste satte jag upp några punkter gällande vad jag ville uppnå under 2013. Låt oss börja med att gå igenom dem.

1      – Uttrycka mig i text i form av struktur

Kommer ni ihåg att jag i den här bloggposten nämnde att det var ni, webbserieläsare, som bidrog till att jag äntligen fick min bok utgiven. Det föddes ur denna punkt.

Under mitt arbete med webbserien kände jag att jag blev bättre och bättre som tecknare eftersom jag satt och övade varje dag. Däremot kände jag inte att jag blev bättre på att skriva. Jag påbörjade därför kolumnen Månadens Rekommendation för att få en sorts rutin.

Jag ville inte att blogginläggen skulle hålla dålig kvalitet, så jag satt ofta ett bra tag med dem. Arbete är kul och stimulerande, och mödan jag la ner på Månadens Rekommendation väckte mer skrivarlust och fick mig att påbörja ett nytt bokprojekt. Jag hade dock redan en gammal bok liggande i byrålådan, som jag skickat till de flesta av de stora förlagen några år tidigare, och bestämde mig för att se ifall det fanns några förlag som jag hade missat.

Jag kom i kontakt med Undrentide och de tackade ja till att ge ut Havet Under Oss, vilket inte hade hänt om Trevliga Scenarion och dess läsare pressat mig till att ta upp skrivarpennan igen.

Så, jag är ett stort tack skyldig. Jag hade inte fått boken utgiven utan er.

2      – Öva på att teckna inomhusmiljöer

Förra året bestämde jag mig att det område jag behövde utveckla som tecknare var inomhusmiljöer. Under året skiftade dock min fokus bort från serietecknande allt mer och mer, och jag har inte haft samma behov av att växa där när jag inte längre bär alla mina ägg i samma korg. Visst la jag ibland ner mer tid på inomhusmiljöerna (som till exempel med Simons lägenhet), men inte i så stor utsträckning jag hade tänkt i början av året

Detta leder oss till min framtid som tecknare överlag. Det skulle vara dumt, nu när jag konstant övat i några års tid, att helt slänga bort den tecknarförmåga jag arbetat mig till. Jag kommer därför använda det för att sticka ut mot det hav av andra författare som finns. Kanske göra tecknade självporträtt istället för klassiska författarbilder, till exempel. Vi får se vad jag kommer på.

3      – Trevliga Scenarion i fysisk form

Hade inte Havet Under Oss kommit i vägen så hade den tryckta serieboken med mina alster varit klar vid det här laget. Det blev dock för många bollar i luften med att jobba med romanen och hålla den vanliga webbserien uppdaterad vecka efter vecka.

Skall jag vara ärlig så har det varit stunder som jag faktiskt tänkt att låta projektet glida ut i sanden, men nu när min webbserie har nått sitt slut så har jag frigjort mig en oerhört stor mängd tid, vilket jag bland annat kommer att lägga på att ro detta i hamn. Dessutom känns det inte rätt att lämna serieboken ofärdig, eftersom ett av de slutgiltiga budskapen bakom min webbserie var just att det var viktigt att avsluta det man påbörjat.

Serieboken kommer, och det leder till min nästa programpunkt;

 

MÅL FÖR 2014

1 – Knyt ihop säcken och gör klart serieboken

Min webbserie är klar. Allt förarbete för Havet Under Oss är klart. Trots att jag har andra projekt som pockar på uppmärksamheten (skrivandet på min nya bok och rollspel till Gothcon) så kommer jag ändå ha mer tid att lägga på serieboken.

Planen kommer bli att göra en riktig bok med ISBN-nummer och ordentlig sättning, och inte bara ett trist fanzine med hjälp av en häftapparat. Min första plan, innan Undrentide kom in i bilden, var att ge ut den för eget förlag. Jag har inte pratat med min förläggare om det, men jag tror att boken inte passar deras utgivning. Nu när jag dock har en publicerad bok under bältet så tror jag att det inte kommer vara helt lönlöst att vända sig till klassiska serieförlag (som Apart eller Galago) för att hjälpa mig med boken. Skulle de dock tacka nej så går jag tillbaka till min originalplan och trycker den själv.

2 – Gör om webbsidan från en webcomic till en blogg

Del av hemsidans nya logga

Sidan kommer inom kort struktureras om så att webbserien inte längre är det första man stöter på. Man kommer först komma till min blogg, men man kommer fortfarande kunna läsa om serien genom att klicka sig vidare via någon flik.

Trist och praktiskt, men behöver göras och prioriteras snarast.

3 – Synas i annat litterärt sammanhang

Som ni säkert vet har jag under året hunnit med att både figurera i en novellsamling och skriva för tidsskriften Fenix. Utöver att marknadsföra Havet Under Oss och få klart webbserieboken så skulle det vara kul att deltaga i något ytterligare kreativt samarbete.

En pojkdröm skulle vara att knyta band till någon av de stora antal tv-spelsföretag som ploppar upp i Sverige, till exempel som manusförfattare eller kreativ konsult om vi skall slänga med imponerande termer. Jag har ju dock redan mina två stora projekt, så jag får se ifall jag lyckas nästla mig in någonstans.

4 – Sälja fruktansvärt många exemplar av Havet Under Oss

Jag är inte den sortens person som anser att den med mest pengar när han dör vinner, men trots detta vill jag inget annat än att Havet Under Oss säljer som smör och generar stora inkomster. Det är inte fint att som konstnär vilja tjäna pengar, men konstnärer som gör det är konstnärer som får fortsätta att syssla med det de älskar. Dygnet har ett begränsat antal timmar, och genererar ens författarskap tillräckligt mycket pengar så att man kan gå ner i tjänst på sitt vanliga jobb så får man mer tid åt att skriva fler böcker.

Alla författare hoppas självklart att ens bok är så fin så att den säljer sig själv utan marknadsföring, men jag har ändå förutsatt mig för att det kommer krävas en hel del jobb för att nå ut i kulturbruset.

Jag kommer försöka göra mitt bästa, men eftersom jag är ny på fältet behöver jag inse att detta kommer bli lite av ett läroår. Men att lära sig saker är alltid roligt. Förhoppningsvis kommer jag vara en duktig elev, och utan att avslöja för mycket så vet jag redan några tidskrifter där ni kommer kunna läsa om mig och boken.

Och för att inte glömma: Är Du en vacker och/eller stilig Mediapersonlighet som skulle vilja att jag kom till din tidning/podcast/bondgård och berättade mer om Mig och/eller Boken? Hör gärna i så fall gärna av Dig och Vi ser till att ordna Något.

Saker att se fram emot under året

 

SLUT I GLAD TON

Nu, när vi närmar oss slutet på vår kolumn, skulle jag vilja ringa in det nya året genom att berätta en knock knock-vits om den amerikanska serieförfattaren Alan Moore.

Knock knock.

Who’s there?

Alan.

Alan who?

Just Alan, there’s no need for Moore.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , . Bookmark the permalink.