Hittills har Månadens Rekommendation kretsat kring spelrelaterad media, men idag skulle jag vilja ta ut svängarna lite och tala om något annat; superhjälteserien Dial H av China Meville från DC Comics.

Ibland är det svårt att rekommendera superhjälteserier till sina vänner. Det intrycket de har fått av mediet är att det är fyllt av blodigt övervåld och porrig sexism för störiga tonårsgrabbar och illaluktande femtioåringar. Lyckas man slå sig igenom alla fördomar så krävs det ändå att ens vän har en djup förkunskap för att sätta sig in ens i de enklaste av superhjältehistorier. Varje gång någon av mina vänner frågar mig något om Superman växer en stor klump i magen på mig när jag måste börja förklara skillnaden mellan post- och pre crisis, dcau och elseworlds.

(DC Comics gjorde en reboot vid namn Crisis of Infinite Earths och många detaljer om karaktärer ändrades efter det. Dcau står för DC Animated Universe. Elseworlds är alternativa verkligheter, till exempel som sovjetiska Superman.)

Premissen för Dial H är dock enkel. Huvudpersonerna hittar en magisk telefon som, om man ringer ett särskilt nummer, ger ägaren slumpvalda superkrafter (kostym och udda personlighet inkluderat). Om vi bortser från den roliga idén (som inte är ny, eftersom serien är en andlig uppföljare till en serie från 80-talet) så är serien välskriven, unik och vuxen på samma gång.

Sa jag vuxen? Det är inte ofta jag kallar berättelser där det är en överviktig ungkarl och en pensionerad dam som låtsas vara hjältar och bekämpar brott

med soldatsniglar och pegasbajs för vuxen, men Dial H är onekligen det ändå. Skulle jag sammanfatta seriens atmosfär skulle jag trots alla fantastiska element beskriva den som oerhört realistisk eftersom den täcker alla aspekter av vanliga människors liv och vardag på ett naturligt sätt. En vardag som råkar vara befolkad av utomjordingar och magiska artefakter, vill säga.

Jämfört med andra superhjälteserier är Dial H lätt att plocka upp. Trots att den utspelar sig i DC Comics universum så är banden till resten av serieutbudet få. Storyn avbryts ej ständigt av kommersiella event och gästframträdanden av karaktärer som egentligen helst vill att du skall läsa deras tidning istället.

Serier som denna skall helst läsas från början, och första samlingen, Dial H : Into You, går att köpa eller be ett snällt bibliotek att skaffa. Vill man börja prenumerera på den kan man vända sig till tjänster som till exempel Seriebubblan eller Hög av Serier.

Åh, Pelican Army, jag hoppas vi får se mer av dig snart. <3
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka