En miljon dollar till Order of the Stick

Min favoritwebcomic, alla kategorier, är Order of the Stick av Rich Burlew. För att kortfattat beskriva den så är den en serie med streckgubbar med Dungeons and Dragons-tema, men den beskrivningen gör inte serien rättvisa.

Order of the Stick har som många webcomics en seg början och spenderar de första stripparna med att leverera skämt om spännande saker som skillnaderna mellan Dungeons & Dragons 3 och Dungeons & Dragons 3.5, men när den väl kom igång blev det ett magnus opus av råge. Den har klockren humor, fascinerande karaktärsporträtt och en mångfacetterad story, men viktigast av allt – den får mig att famla i mörkret som ett barn på nytt.

När man växer upp så börjar man lära sig känna igen återkommande strukturer i berättelser. Huvudpersonen kommer att slåss mot the big bad här. Kärleksparet kommer bli ihop här. Det kommer sluta lyckligt här. Inte med Order of the Stick.

Jag har ingen aning om ifall de designerade hjältarna kommer att vinna. Jag har ingen aning om ifall de kommer att överleva eller när de skulle dö. Kommer skurkarna att vinna? Kommer ingen att vinna? Kommer kanske, på något sätt, båda sidorna i konflikten vinna? Kommer vissa karaktärer få lyckliga respektive olyckliga slut oberoende på vilken sida av konflikten de varit på?

Det är inte ofta en berättelse fått mig att känna mig så här.

Nå, det jag egentligen skulle ta upp var Kickstarter.

Kickstarter är en sida där olika projekt kan anmäla sig för att be om pengar från fans och allmänheten genom så kallade pledges. Väljer någon att stödja ett projekt med en viss summa brukar man som oftast få en liten belöning, handlar det till exempel om att stödja en film kan det vid små summor handla om att få sitt namn med i eftertexterna men vid högre summor få en cameo i själva filmen.

Flera av Order of the Sticks-böckerna har varit out of print, så Rich Burlew startade en drive för att få tillräckligt kapital för att trycka nya böcker till försäljning. Hans mål var att samla ihop femtiofyratusen dollar, men tack vare bidrag från nästan femtontusen fans (myself included) har Order of the Stick samlat ihop över en miljon dollar och blivit ett av de starkast stödda projekten i Kickstarters historia.

En miljon dollar. För ett så nischat medium som webcomics om ett så nischat ämne som papper- och pennarollspel.

Det är bara att lyfta på hatten, ställa sig upp och applådera. För mig finns det ingen annan webcomic än just Order of the Stick som förtjänat detta. Jag ser fram emot många fler år av en hypnotisk och spännande berättelse.

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka