Nu är det officiellt – MRO är på väg!

Det har varit svårt att hålla tyst om det så länge, men nu kan jag äntligen berätta att mitt nästa bokprojekt – Agenterna från MRO – kommer att bli verklighet.

Om vi börjar med lite praktiska detaljer så är inte Agenterna från MRO en enda bok, utan istället fem kortromaner. Från början skrev jag den som en enda sammanhängande bok som bestod av fem fristående akter.

Vissa läsare – särskilt de med en fäbless för fantasy eller ryska klassiker – älskar böcker som är tegelstenar. Men när jag skrev ut boken och höll den i min hand så fick bibliotekarien i mig ont i magen. Detta var inte en Tegelsten med stort T, men ändå tjockare än en vanlig bok, och i en värld där folk har svårare att läsa och läser allt mindre så kändes det för mycket att begära.

Men en kortroman – coolare och tjockare än en novell – det var väl något som skulle passa den läsande nutidsandan perfekt? Den tanken gillade min inre bibliotekarie.

Så detta är alltså inte ”första delen av fyrtioåtta”. Och första delen är inte skriven med en cliffhanger och en förhoppning om att få skriva en uppföljare när jag blivit rik och berömd. Det är som fem delar i en tv-serie, alla med en början och ett slut, men som ändå bildar en sammanhängande kedja i en större berättelse.

Men vad är det faktiskt jag har skrivit? Vad handlar Agenterna från MRO om? För att citera förlagets hemsida:

Alla kan inte vara hjältar, i alla fall inte agenterna i Monarken och Rikets Ord. Där hamnar alla som ingen annan vill ha – antingen för att de är för korkade eller för farliga – och det är i denna brokiga skara som Gåva finner sig. Hon är MRO:s senaste medlem, tvångsrekryterad för sina språkkunskaper … i alla fall på pappret.

I första boken är rikets drottning på dödens rand och MRO får i uppdrag att hämta hem en utländsk druid som sägs kunna bota henne, vilket är Gåva och de andra agenternas sista hopp för att rädda sitt skamfilade rykte.

I andra boken är MRO gäster på en mäktig friherres bal med mål att så diskret som möjligt avvärja en snart ofrånkomlig stadskupp.

När jag skrev boken så tänkte jag skriva något torrt och gubbigt; karaktärerna dricker kaffe och fiser, och de pratar politik och bokföring. Men när min förläggare hade läst bok så tittade hon på mig och sa ”Men Jonas, den här boken är ju späckad med olycklig kärlek, infekterade föräldrarelationer och tonårsångest! Det här är ju en ungdomsbok!”

Så där satt jag med en ungdomsbok – från 9 år och uppåt – och en existentiell kris i knäet. Jag kanske inte var så gubbig som jag alltid trott?

Nåja. De två första delarna – ’Den oärliga början’ och ’Den stulna vändpunkten’ – kommer ut i början av 2020 i samarbete med Undrentide Förlag.

TLDR:

  • Mitt andra bokprojekt – Agenterna från MRO – blir snart verklighet.
  • Det blir fem sammanhängande kortromaner.
  • De två första delarna kommer i början av 2020.
  • Det är ett low-fantasy spiondrama.
  • Böckerna är från 9 år och uppåt.
  • Jag har ännu en tid kvar innan jag får bli en riktig gubbe.
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka