Papers, Please

I mina tidigare Månadens Rekommendationer har jag ofta pratat om verk med några år på nacken (såsom Chrono Trigger och Earthbound), men denna gång vill jag presentera ett tv-spel som knappt funnits på marknaden mer än i några månader: ’Papers, Please’.

Att förklara vilket typ av spel ’Papers, Please’ är, och varför det är fantastiskt, är lite krångligt, så jag skall försöka göra det så enkelt och rakt som möjligt.

I spelet tar man rollen som en passkontrollant i en kommunistisk diktatur. Man sitter dagarna i ända i sitt passbås vid gränsen och stämplar folks dokument. Man kan antingen låta folk passera in i landet eller avslå dem. Man börjar med ett ganska enkelt regemente att följa, men allt eftersom kommer nya lagar och föreskrifter som gör ditt jobb svårare och svårare.

Om jag skall bli lite krånglig och långdragen för en stund så skall jag prata om moraliska val i spel. Tv-spels styrka i jämförelse med andra medier är just att man som spelare är med och formar berättelsen, och ett sätt som spel försöker uppnå detta med är med ”moraliska val”. I de flesta spel är de dock oerhört simplifierade, det klassiska exemplet är en situation där du har blivit ombedd av en gammal dam att rädda hennes katt från ett träd. Väljer du att rädda katten… eller dödar du katten och tar dess pengar!!? Valen brukar ofta vara okomplicerade och egentligen inte ha några större konsekvenser. ’Papers, Please’ är däremot ett perfekt exempel på hur val i spel bör hanteras.

Ofta kommer det folk med felaktiga papper som ber på sina bara knän om att du skall släppa in dem i landet. Kanske kommer de bli avrättade i sitt hemland om de skickas tillbaka, eller ännu värre. Är man en snäll kille som jag så tänker man att självklart vill man försöka vara god och hjälpa in folk som verkligen behöver det, men problemet är att ens dagslön baseras på hur korrekt man utför sitt jobb. Släpper man in folk som inte skulle släppas in så dras det av på lönen, och man har sällan pengar så det räcker. Efter varje arbetsdag måste man försörja sin familj, och har man gjort dåligt ifrån sig så står man kanske där utan mat eller mediciner till sitt sjuka barn.

Ett exempel på ett svårt val, utan att spoila för mycket, är när det i senare i spelet börjar råda epidemier i ens grannländer. Det kommer då nya regler som säger att alla som reser in i landet måste ha med sig korrekta vaccinintyg. En nära vän kommer då och berättar att hans ungdomskärlek kommer försöka ta sig igenom passkontrollen och att det skulle betyda mycket om man släppte igenom henne… men det visar sig att hon är en av dem som inte har vaccinintyg. Vågar du ta risken?

Spelet har en liten brist, och det är att det kan vara ointuitivt vad man skall göra ibland. Ett tidigt exempel är när det kommer en person som inte har något pass över huvud taget. Fram till dess har man kommit vidare i spelet genom att stämpla just i folks pass, och nu står man där och kan inte göra något*. Situationerna som denna är dock få och går snabbt att lösa med google-fu,.

(*Välj inspect mode nere i högra hörnet. Markera sedan det tomma bordet där passet borde ligga samt den paragraf i regelboken som säger att alla immigranter måste ha pass.).

Papers, Please’ är utmanande, gripande och unikt och är tillgängligt för nerladdning via steam och Good Old Games.

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka