Webcomic 116

Jag sitter på ett litet dilemma.

Oftast föreställer jag mig att mina serier och dess poänger kan förstås av alla läsare (eller nja, alla läsare vars intressen kretsar kring rollspel, brädspel och liknande). Jag har dock en förkärlek för skämt som kräver viss kunskap för att ta till sig. Det finns många ställen på nätet med humor centrerad kring kändisar och våld, men det är ont om humor som berör medicinsk historia eller svenska jultraditioner.

Frågan är, när det kommer ett svårt skämt, bör jag ta mig för tid att förklara det? Inget skämt mår bra av att få sin poäng förklarad, men samtidigt är det aldrig fel att lära sig något nytt.

Tar vi dagens stripp som exempel så handlar den om VHS och Betamax. VHS (Video Home System) är det format som fanns innan dvd, och har en nostalgisk charm hos många och kan mycket finnas i en lite bakåtsträvande historikers hem. Betamax däremot var ett konkurrerande format som dog ut mycket tidigare än VHS, och är därför mycket äldre och obskyrare. Självklart funkar inte VHS-kasetter i en Betamax-spelare och vice versa.

Se, det var väl kul att lära sig? Nästa gång en äldre släkting beklagar sig över din moderna dvd-spelare och säger att VHS var mycket bättre kan du till din släktings chock och häpnad säga att du föredrog just Betamax istället.

Men förklarar man skämtet och faktan bakom är det dock en vacker företeelse som försvinner, och det är upptäckarglädjen. Jag har läst många skämt i mina dagar som jag inte förstått, ryckt på axlarna åt och gått vidare. Men långt senare, om jag haft tur, har jag upptäckt något i ett annat sammanhang som gjort att skämtet blivit klart och tydligt för mig. Det är en underbar känsla, svår att finna idag, och påverkar mitt hjärta starkare än om jag förstått skämtet från början.

Så därför vänder jag mig till er, mina kära läsare. Vad tycker ni jag bör göra? Låta de lite mer akademiska skämten stå på sina egna ben, eller ta mig tid att förklara hur allt hänger ihop men samtidigt skrapa bort lite av magin?

Och som vanligt, tack för att ni läser.


Kommentarer

3 svar till ”Webcomic 116”

 1. Profilbild för Lady Medusa
  Lady Medusa

  Hej! Det är svårt att att säga vilket som är bäst, men mitt förslag är att om du är osäker på ifall en strip kräver viss speciell bakgrundsfakta för att man ska förstå det, så kanske du inte ska berätta vad poängen är utan istället länka dit man kan finna informationen för att förstå bättre.

  Hoppas att det hjälper, annars tack för en rolig och allmänbildande serie. 🙂

  1. Bra idé och en god kompromiss. Skall ha det i åtanke nästa gång.

 2. Profilbild för Gillsing
  Gillsing

  Lyckligtvis har jag förstått det roliga med dessa tre exempel på obskyra kunskaper. Men om jag inte hade gjort det, och det inte hade gått att googla fram en förklaring, då hade jag antagligen glömt bort hela skämtet. Och om jag i framtiden skulle ha fått den nödvändiga kunskapen för att förstå, så hade jag nog inte kommit ihåg att jag en gång läst ett skämt som krävde den kunskapen.

  Så jag har absolut inte något emot förklaringar. Och när man redan besitter sådana kunskaper som tydligen kan behöva förklaras för andra kan man ju känna sig lite speciell. 😉

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka