1873 – steampunksamling

Förlaget Swedish Zombie har gett ut ett flertal novellsamlingar på fantastiktema. Deras senaste samling – 13 Svarta Sagor: 1873 – har steampunk som tema, och jag bidrar med en novell vid namn Finarbetare.

När man tänker steampunk som genre så är det ofta de fantastiska uppfinningarna som står i centrum, men genren tog sin början i att belysa sociala orättvisor. Steampunken tog inspiration från genren cyberpunk (som genom att driva allt på sin spets i framtiden belös de allierande klyftor vi har i vårt samhälle) och flyttade till en annan minst lika orättvis tidsepok: den viktorianska eran.

Då var industrialismen ny, och oräkneliga arbetare stod utan sätt att försörja sig då maskiner tog över deras jobb, och de arbetare som hade försörjning levde ofta en farlig tillvaro i en värld utan säkerhetsföreskrifter eller fackföreningar.

Novellen ‘Finarbetare’ utspelar sig i en chilensk gruva, där de vanliga arbetarna börjar bli utbytta mot uppgraderade arbetare, som med slangar och implantat kan arbeta längre och starkare … dessutom utan att klaga och för mindre lön. Men längts ner i gruvorna dyker det upp ett monster som sliter de nya finarbetarna i stycken, så en av de gamla förmännen får i uppdrag att ta sig ner för att fånga monstret innan fler värdefulla resurser går till spillo.

1873 går just nu att stödja på Kickstarter här.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.