Chock är här

Efter lång tids väntan är Chock: Åter från Graven äntligen här.

Jag är numera en av de mer involverade i projektet, men som ni kanske minns började det blygsamt med att jag på frilansbasis skickade in ett äventyr om det sydamerikanska äventyret La Llorona. Men precis som man börjar som springpojke och därifrån jobbar sig upp till den som vet hur kopiatorn fungerar till den som gör nästan allt växte uppdragen och ansvaren allt eftersom.

Men låt oss gå igenom produkterna en efter en berätta hur jag varit inblandad.

Grundboxen agerar stommen i Chock, den består av två böcker, en för spelare och en för spelledare,  det var här jag hamnade efter jag skickat in mitt frilansäventyr.

Mycket av böckerna var klara, men det fanns en del upprepningar och saker som kommit i fel ordning. Det behövdes ett utomstående öga, vilket jag kunde bidra med. Efter att jag strukturerat upp texten fanns det flera textluckor att fylla, och den rollen föll naturligt på mig.

Det var alltså inte jag som tog konstnärligt kommando och sa att boken skulle till exempel må bra av en text gällande dramatiska kurvor, utan det var något som redan var bestämt – men ogjort – som jag fyllde på.

Efter att jag blivit klar med min del av grundböckerna blev jag informerad om att Eloso skulle släppa en bok om beredskapstiden.

Från början var planen att ha ett häfte med fyra äventyr av Anders Fager, vid namn ’Någonstans i Sverige’, som utspelade sig under beredskapstiden, men Eloso kände att tidsepoken var så intressant att de behövde en egen bok om bara det.

Här fick jag fria konstnärliga tyglar och började arbeta fram material. Jag skrev bitarna som handlade om lore och monster, medan Elosos in-house historiker Daniel Pettersson efter ett tag fick huvudansvar för det historiska materialet.

Tyvärr fanns inte tiden för att få ut en egen Beredskapstids-bok, utan Eloso lånade bara lite material från boken och lade till i ‘Någonstans i Sverige’. Men råtexten för stora boken är gott som klar, så min förhoppning är att den kommer ut vid ett senare skede.

Äventyren i ‘Någonstans i Sverige’ är som sagt skrivna av Anders Fager, men jag arbetade fortfarande som redaktör och agerade bollplank, så mina svettiga fingrar fick vara med i kakan i alla fall.

Efter min del med Beredskapstid blev klar fick jag ansvar för Sju Sorters Skräck, en exklusiv äventyrssamling som var till för backare och för att sälja på mässor. Flera av äventyren – till exempel de skrivna av Tomas Arfert, Gabrielle de Bourg och Pelle Nilsson –  var klara, men några av de andra som var tilltänkta skulle inte hinnas färdigt så jag ryckte in och fyllde på.

Något som blivit vanligt på Eloso är att någon på förlaget påbörjade ett äventyr, men hade andra ansvarsområden som var mer pockande (som sättning eller försäljning). Jag hoppade då in och skrev klart deras äventyr. I Sju Sorters Skräck är ’Halmstadssommar’ och ’Uppdrag Krylbo’ två sådana alster.

Och det kändes som full circle när jag till slut fick sitta och vara redaktör för mig eget äventyr – La Llorona – som också skulle med i Sju Sorters Skräck. Det var ju det äventyret som började min resa på Eloso. En resa som började som frilansare och slutade i delägarskap.

Från vänster till höger: Ola, Jenny, Daniel, Nicklas, Björn, en gangster

Jag blev tillfrågad under Bokmässan, men pappren skrevs på först igår: jag är numera delägare i företaget tillsammans med:

  • Björn Flintberg (grundaren)
  • Daniel Lehto (som var med från start och ligger bakom Sagospelet Äventyr)
  • Jenny Lehto (ägare av Lehto AB tillsammans med Daniel)
  • Nicklas Estberg (filmskapare från Rännsten Film)
  • Ola Larsson (illustratör)

När folk frågat mig vad det innebär så har jag svarat att jag numera jobbar mycket mer för mindre betalt … vilket på sätt och vis är sant. Men när man var frilansare ville man göra ett bra jobb för att få en bra förhandlingsposition för framtida jobb; nu vill jag istället göra ett bra jobb för att det kommer gynna mig bättre på lång sikt.

Jag har tidigare skämtat om att en av mina tillgångar för förlaget är att jag bor i Göteborg, fast det har också haft ett korn av sanning i sig. Eloso har som ambition att sprida sitt folk över landet – till exempel för att undvika en Stockholmscentrering – och att jag då är belägen på västkusten har varit en riktig fördel.

Till exempel betyder det att jag kan hålla särskilda releasesläpp på SF-Bokhandeln. Redan nu på onsdag, 11:e december, kommer jag hålla låda på SF-Bokhandeln. Utöver att köpa signerade ex kommer man även kunna få tag i den exklusiva Sju Sorters Skräck.

Länk till Facebook-eventet hittar ni här.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.