One Chance

one chance daughJag sitter ofta och funderar på om jag i första hand är en tv-spelare eller rollspelare. Jag lägger mer tid på tv-spel än på rollspel, men i slutändan ser jag mig ändå som rollspelare. Visst är de interaktiva medier båda två, men i rollspel har ens val värde och konsekvenser. I tv-spel kan man ladda eller starta om hur många gånger man vill, men i rollspel får man den berättelse man får och får leva med den.

Jag har tidigare pratat om Iron Man Mode (där man förstör sin sparfil om ens spelkaraktär dör), men sådant är sällan en essentiell del av själva spelet. One Chance är dock ett sådant spel.

I One Chance är man en forskare som nyligen funnit och applicerat ett botemedel mot cancer. Det visar sig dock att en tidigare okänd biverkning är att botemedlet inte enbart dödar cancern utan även värdpersonen och att detta i sin tur är så smittsamt att jordens befolkning beräknas vara död inom sex dagar. Spelet handlar om vad man gör med sin tid dessa sista dagar av mänsklighetens historia.

Spelet är oerhört enkelt, både till grafik och design. Det som gör att det skiljer sig från mängden är att det är browserbaserat och programmerat så att du enbart kan spela det en gång. Du kan inte ens spela om det när du klarat spelet. Du har, i ordets sanna bemärkelse, bara en chans.

Visst, det finns praktiska vägar för att spela om spelet (som att byta browser eller dator), men för mig mig är det helt att missförstå spelets poäng. Varför spelar vi om tv-spel? För att få ett ”bättre” slut? Men vad säger att ett lyckligt slut är ”bättre” än ett olyckligt?

one chance lab

Trots att One Chance är oerhört enkelt har jag många gånger tänkt tillbaka på det. En bit in i spelet gjorde jag ett lätt litet val som inte verkade så tokigt just då. Men i efterhand har jag legat vaken om nätterna tittat tillbaka på vad jag gjorde och ångrat mig så djupt.

Det är spelen man minns som är de viktiga och jag minns One Chance så starkt för att jag fick stå för mitt val och inte bara laddade om min sparfil eller startade om spelet när jag gjorde ett ödesdigert misstag.

Spelet tar inte mer än en kvar att spela och man hittar det här.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , . Bookmark the permalink.