State of the Comic 2012

Årligen håller de Förenta Staternas president ett så kallat ’State of the Union’-tal för kongressen och det amerikanska folket för att i stort tala om nationens tillstånd och framtida mål. Nu, när vi fortfarande är i början av Trevliga Scenarions andra år ansåg jag att det skulle passa med ett liknande tal, eller snarare skrift, där jag tänkte lägga kursen för 2012.

Egentligen är det inte från världens mäktigaste man jag valt att låna ’State of the Union’-idén, utan snarare från Mark Rosewater, head designer för kortspelet Magic: The Gathering. Han har varje år skrivit en ’State of Design’-kolumn för sitt kortspel och är min favoritkolumnist alla kategorier. Oavsett om man spelar Magic eller inte så rekommenderar jag att läsa hans kolumner, och i ett framtida blogginlägg skall jag förklara varför.

Innan jag blickar framåt vill jag först titta på var vi varit. Jag har redan på sidan nämnt hur Trevliga Scenarion började, men för att än en gång ge en sammanfattning så började det som små serier som jag ritade till mina kompisar när jag skickade informationsmail inför rollspel till dem. Jag hade alltid velat göra en webbserie och valde att fortsätta med det material jag hade för att utvecklas som tecknare och för att lära mig hantverket.

Att sitta och teckna varje dag har gett resultat och jag känner mig mycket säkrare i min roll som webbserieskapare. Men det finns gott om områden kvar att jobba mot, och det jag vill satsa på detta år är:

 

1 – Ordna praktiska detaljer

Eftersom Trevliga Scenarion är ett projekt som jag sysslar med på fritiden har jag tyvärr inte så många timmar att lägga ner som jag skulle önska. Därför att det många smådetaljer som fortfarande drar efter. Detta inkluderar att ordna alla datum och tags i arkiven, göra klart karaktärsgalleriet, ordna ett korrekt försättsblad med en inbjudande illustration och se till så att sidans Google adds inte bara visar sig när de har lust. Allt detta vill jag ordna under det kommande året.

 2 – Utvecklas mer som tecknare

Inga aspekter av tecknandet blir någonsin färdigutvecklande, men det finns verkligen ett område jag vill satsa på detta år och det är bakgrunder. Bakgrunder är något jag negligerat som tidssparande åtgärd vilket är synd. Är man duktig så kan man säga lika mycket med bakgrunden som med karaktärerna i förgrunden, men viktigast av allt så tycker jag innerst inne att bakgrunder är roliga att illustrera. Hade jag varit en riktig konstnär, med hatt och allt, hade jag nog blivit landskapsmålare.

Jag har lagt ner lite extra energi redan på strippen kommande söndag och har som mål att fortsätta upprätthålla en god ambition gällande bakgrunden.

3 – Utvecklas på att uttrycka mig i text

Jag har lagt ner mycket tid på det visuella, men det skrivna ordet är också det ett medium som intresserar mig och som jag gärna skulle ta mig tid att öva mig i. Detta blogginlägg som du läser nu är ett första steg i detta och jag kommer använda mig mer av sidans bloggfunktion i framtiden.

Min första tanke var att lova mig själv att skriva ett blogginlägg i veckan, men det är inte ett löfte jag är säker på att jag kommer att hålla. Därför får jag lämna det som en öppen ambition, fast jag kommer nog att göra ett längre blogginlägg redan nästa vecka ändå.

4 – Gästtecknare

Det finns två orsaker till att jag vill ha en ny gästtecknare för 2012. Den första och viktigaste orsaken är att det var så roligt att kunna presentera Tomas Boldings gästserie och jag är säker på att det skulle bli lika roligt att få presentera en ny. Men det finns även en mer praktisk orsak och det är att jag kommer skriva en kandidatuppsats i mars – april. Jag har inte tagit officiellt beslut än, men ett val jag kan tänkas få ta är att under den perioden gå tillbaka till att enbart uppdatera Trevliga Scenarion varannan vecka. Jag kommer att återkomma om detta ämne.

Jag har några trådar som jag håller på att följa upp, men finns det folk intresserade i Trevliga Scenarions läsarkrets är man mycket välkommen att höra av sig till mig, antingen via kommentarer eller mail. Jag är öppen för alla förslag.

Back to business

Så, då är vi nästan färdiga med det som är Trevliga Scenarios hittills längsta blogginlägg. Tack till alla som tog sig tid att läsa så här långt och välkomna tillbaka både tills nästa söndag (för din veckodos av trevliga serier) och välkommen tillbaka även nästa vecka (låt oss säga torsdag) då jag berättar om Gothcon och skräckäventyret Fem Bortslängda Själar.

Vill sist påminna alla om Trevliga Scenarions tävling som pågår just nu. Det går att läsa om den i förra blogginlägget, men kortfattat beskrivit så går man med i Trevliga Scenarions facebook-grupp, meddelar om sitt intresse om att vara med i tävlingen och är sedan med i utlottningen av novellsamlingen jag figurerat i.

Även om man inte gillar novellsamlingar skall man självklart gå med i gruppen ändå. Den är en av få facebook-grupper vars logga har en mustasch.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , . Bookmark the permalink.