State of the Comic 2013

Förra året författade jag en text (som du hittar här) där jag pratade om vilket skick Trevliga Scenarion befann sig i. Texten hade några punkter som tog upp vad jag skulle prioritera under 2012 och jag tänkte börja med att gå igenom dem.

 

2012s punkter

1 – Ordna praktiska detaljer

I början av 2012 var arkivet i oordning och karaktärsgalleriet var inte färdigt, vilket har ordnats sedan dess. Självklart har det uppstått nya saker av praktisk natur som jag behöver ta hand om, men inget lika akut som ett okomplett karaktärsgalleri (vilket ger ett tråkigt och slappt intryck). Jag har lite planer att strukturera om informationsdelen på hemsidan, men inget drastiskt som kommer påverka er läsare i stort.

2 – Utvecklas mer som tecknare

Jag satte som mål att arbeta mera på att teckna bakgrunder och jag känner mig nöjd med min insatts… i alla fall till hälften. När karaktärerna varit utomhus så har jag tagit mig god tid med bakgrunden och tyckt det varit givande att ge den personlighet och djup, men jag har inte tagit mig samma friheter med inomhusmiljöer.

3 – Utvecklas på att uttrycka mig mer i text

Här har jag absolut inte uppnått vad jag hade hoppats på. Jag gjorde ett försök med en klassisk lista där jag talade om svenska webcomics (hittar ni här, här och här), men jag följde aldrig upp det med fler texter i andra ämnen. Dessutom är jag missnöjd med den litterära kvalitén på texten, särskilt stycket om webcomicen Rock Manlyfist. Trots att det är den svenska webcomic jag gillar mest så känns min text inte som en hyllning utan en pretentiös och dryg sågning.

Det jag skrev om Rock Manlyfist var i och för sig sant, trots att jag framförde det på ett dåligt sätt. Det är därför då extra roligt att berätta att kort efter min recension så började ett nytt kapitel av Rock Manlyfist som höjde ribban, motbevisade det mesta jag sa och var det intressantaste avsnittet hittills. Det hittar ni här.

I vilket fall är jag inte nöjd med hur mina texter varit under året.

4 – Gästtecknare

Ja, jag föresatte mig att ha en gästtecknare under året vilket jag också hade. Det blev ett lite kort gästspel, men ibland är det inte så mycket man kan göra när verkliga världen och dess krav kryper sig på.

Jag brukar ha gästtecknar under perioder då jag inte hinner göra en stripp varje vecka, och jag vet att en ny sådan period kommer att komma upp i slutet av juli, början av augusti. Jag har inte aktivt börja leta ännu, men om du som läser detta är intresserad av att bidra med en gästserie är du varmt välkommen att ta kontakt med mig. Den kan använda sig av Trevliga Scenarions karaktärer (som Tomas Bodlings gästserie), eller bara handla om nördiga hobbies i stort (som Fanny Niklasson Wihlborgs gäststrippar).

 

Som alltid är arbetet trevligt

Vad tycker jag övrigt om året som har gått, om vi bortser från punktlistan? När jag ställer den frågan till mig själv känner jag mig lite fånig, som en oljig och grov fabriksarbetare med kepsen i hand som av sin finklädda chef börjar få frågor om året som gått.

”Öh… jag har skruvat mycket under året. Jag… jag gillar att skruva. Det är jag som skruvar… skruvarna. De behöver skruvas. Liksom.”

Jag har spenderat timme efter timme vid ritbordet och arbetet har bara glidit förbi. En orsak är att jag varit så fokuserad på slutmålet att det är allt jag har sätt. Jag måste därför påminna mig själv om, och detta är viktigt, att jag har oerhört roligt när jag sitter och tecknar och det får jag inte glömma. De fem minuterna innan man sätter sig ner är alltid värst, då finns det alltid något annat som lockar, men när man väl sitter med pennan i hand kan man sitta hur länge som helst.

Det är roligt att jag fortfarande gör webcomicen för att jag mår bra av det och inte för att jag måste (inte för att mitt levebröd hänger på det, men min stolthet hade kanske hindrat mig från att ge upp Trevliga Scenarion trots att jag inte gillade det). Jag måste dock komma ihåg att inte bli för bekväm och slå mig till ro, för jag vill utvecklas och detta leder oss osökt till vad jag vill prioritera under det kommande året.

 

Punkter 2013

1 – Uttrycka sig i text med hjälp av struktur

När jag funderat över bloggen och mina ambitioner att uttrycka mig i text så har jag kommit fram till att det som fattades förra året var att jag inte riktigt visste vad jag ville åstadkomma. Ville jag bara använda den för att meddela information gällande mina projekt? Ville jag rapportera om webcomicsvärlden? Om rollspelsvärlden? Prata om min vardag och komma mina läsare närmare?

I själ och hjärta är jag bibliotekarie. Utöver att använda bloggen som rent informationsorgan vill jag belysa och rekommendera olika media som jag tror kan passa mina läsare. Sådana texter behöver vara informativa och lättillgängliga men även roliga att läsa i sig själva – ett perfekt medium för att hålla mina textmuskler igång.

För att det inte skall rinna ut i sanden som förra året är det viktigt att jag fastställer en struktur. Jag kommer därför sikta på en ”recension” i månaden – då lovar jag inte för mycket och ger mig även tid att dubbelkolla stavning och liknande.

2 – Inomhusmiljöer

Jag är kass på inomhusmiljöer och det skall det bli ändring på. Visst är det en tidssparande åtgärd att bara ha en vit bakgrund, men vill man bli en bättre tecknare så måste man jobba hårt. Med övning kommer det dessutom att gå snabbare och snabbare allt eftersom – allt annat jag tecknat en gång i veckan går oerhört fort i jämförelse med början av året, det kommer bli likadant med bakgrunder.

Det skall bli kul att experimentera med inomhusmiljöer. Det är faktiskt inte bara något som ”behöver” göras utan en rolig möjlighet och ett verktyg. Man kan tillföra mycket till scener genom bakgrundsarbete och det är vad jag vill bli bättre på.

3 – Trevliga Scenarion i fysisk form

Jag planerar att samla Trevliga Scenarions strippar i en seriebok att trycka på riktigt papper.

Hade jag kunnat lova att boken skulle bli klar under 2013 så hade jag gjort det… men jag vet faktiskt inte hur lång tid det tar att göra en bok. Dessutom vill jag inte bara trycka de strippar jag redan gjort. Jag har under en längre period arbetat med extramaterial till boken eftersom jag vill att de som aktivt stödjer Trevliga Scenarion genom att köpa boken skall få något extra för besväret.

Men mål är ändå bra att ha, så jag har som ambition att allt extramaterial skall vara klart till juli, 7:e juli närmare bestämt. Det är nämligen min födelsedag och det kan bli en fin present till mig själv. Då börjar även den period då jag skall ha gästserier på sidan närma sig, och då kan man ta tillfälle i akt att visa upp några sidor ur extramaterialet för att väcka intresse för boken.

Som sagt, jag är (ännu) inte insatt i bokutgivarprocessen. Men om allt extramaterial är färdigt till sommaren så kanske det går att ordna en färdig bok till jul. Vem vet? Jag lovar i alla fall att ta reda på detta och hålla er uppdaterade under året.

Har ni tips eller idéer på vad en bok med Trevliga Scenarion inte kan sakna? Maila eller kommentera mig gärna i så fall, jag tar gärna emot förslag. 🙂

 

A special thanks to…

Tack så mycket till alla ni läsare som följt mig under året och jag hoppas att ni fortsätter hålla mig sällskap under året som kommer. Till alla nya läsare som börjar bekanta sig med Trevliga Scenarion vill jag även rikta ett tack för att ni hittat hit och jag hoppas få ser i er i fortsättningen.

Vill ge ett tack de stackars människor i min bekantskapskrets som fick stå förebild för figurerna i serien och som med stort tålamod stått ut med att jag gett deras alteregon mer eller mindre smickrande karaktärsdrag och personligheter för humorns skull.

Sist ett oerhört stort och varmt tack till mitt redaktörteam med den fantastiske lingvisten P-O i spetsen. Teamet består av verklighetens Simon, Cote och Marial, som med sina vakande ögon hjälper mig med struktur och innehåll, men ingen sliter så hårt för att utrota mina stavfel, slarvfel, syftningsfel, särskrivningar, tempusmissbruk, syntaxslarv, grammatiska grodor och obsceniteter som P-O. Han gör Trevliga Scenarion till en mycket trevligare plats för er allihopa.

(Han korrekturläser dock inte här i bloggen, så hittar ni stavfel här så är ansvaret mitt alena.)

Och som vanligt, kommentera och gärna maila. Varje gång jag får ett mail eller en ny kommentar så tar mitt hjärta ett extra skutt. Ni får gärna även sprida serien till folk i er närhet som ni vet skulle uppskatta den. Läsarskaran har ökat kraftigt de senaste månaderna och jag vet att vi kan fortsätta den trenden tillsammans under 2013.

This entry was posted in Nyheter and tagged , . Bookmark the permalink.