State of the Scenario 2022

Varje år sätter jag mig och sammanfattar de tolv månader som gått. Det är inte bara för att ge en rapport till er läsare, utan även för att påminna mig själv om vad som åstadkommits och ge mig en grund för att orientera mig framåt.

Året överlag

Förra året skrev jag att mycket av mitt fokus handlat om att beta av gamla åtaganden. Då var det den stora Call of Cthulhu Sverige-kickstartern som drog, och nu när (det mesta) med den är klar är det istället Chock-kickstartern som ligger kvar och släpar.

Till CoC är det startboxen och bonus-pdf:r kvar att fixa, medan Chock fortfarande väntar på sin stora första leverans. Saker kommer ju ut pö om pö, men det värsta med att ha gamla saker kvar är att de konstant drar mentalt ram-minne.. När jag har suttit och planerat bilder och dubbelkollat stats för till exempel Basker Blå har det alltid dykt upp tankar i stil med “borde du inte lägga den här tiden på att korrekturläsa den där texten om svenskt nattliv på 1920-talet?”, men när jag arbetat med den texten har tankarna dragit tillbaka till Basker Blå.

Jag har frågat mig hur jag hamnat i den här situationen, och ett svar är att en av mina livsstrategier är att aldrig (eller åtminstone sällan) säga nej till utmaningar, erbjudanden och öppningar. De flesta människor har en så stor förlustaversion att de missar möjligheter som dyker upp, och även om en bejakande strategi kommer leda till att flera projekt blir knasiga så kommer det positiva överväga det negativa.

Jag började tänka aktivt på detta sätt efter att ha läst ‘Tänka, snabbt och långsamt’ av Daniel Kahneman, en bok som kvalar in på topp-tiolistan av bästa böcker jag någonsin läst (kanske rent av topp-fem). Den har mina varmaste rekommendationer.

Men det är också en viktig skill att hitta balans, och man måste kunna hålla sina löften. Annars leder det till psykisk ohälsa, dåligt samvete och sämre produkter. Därför kommer många av Elosos kommande projekt – som Decision Hero, Expert Nova 3.0 och Runequest Talastar – se liten inblandning från min sida. Jag har ett kontrollbehov och älskar att doppa mina fingrar i allas pajer, men man skall inte bre ut sig för mycket.

Det kommer ju dock dyka upp projekt som man inte kan tacka nej till för att stjärnorna står rätt, och ett sådant projekt har dykt upp på Elosos horisont. Jag kan inte säga allt för mycket än, men det kommer vara en typ av sourcebook till Call of Cthulhu Sverige. Utöver historiskt material kommer det förekomma äventyr kopplade till platsen, och i den bästa av världar hade jag fått skriva åtminstone ett av dem (som jag gjorde till Den svarta sviten och Ingemar Fredmans epistlar),  men jag tar nog ett steg tillbaka och ger den möjligheten till en annan författare.

Vad har blivit gjort?

Men innan vi blickar framåt, låt oss ha en liten genomgång av vad som blivit gjort under året.

Släppta produkter:

Artiklar:

Att läsa Discworld

Litteratur för spelledare

Fenix

Medieframträdanden:

Actual plays

Intervjuer och paneldiskussioner

En bibliotekaries hjärta

Varje gång jag sätter mig ner och skriver dessa årskrönikor lägger jag oproportionerligt mycket tankemöda på mina bloggartiklar. De är egentligen en väldigt liten del av vad jag sysslar med, men de tar ändå rätt lång tid att producera.

Från början var de mest en sorts träning. Jag skrev oftast fiktiva texter, så jag ville öva mina skrivarmuskler med något mer informativt. Men jag har på senare tid allt mer arbetat informativt i egenskap av redaktör, så att skriva bokrecensioner har varit som att gå på gymmet när man arbetar som skogshuggare. Visst, inte bortkastad tid, men det tar emot.

Fast samtidigt har jag insett att en av orsakerna till att jag fortfarande skriver artiklarna är att jag älskar att diskutera litteratur – innerst inne är jag ju alltid bibliotekarie. Detta har fått mig att fundera på hur jag skulle kunna använda den här kärleken på mer konstruktiva sätt, och det fick mig att komma ihåg att jag förr i tiden brukade hålla föreläsningar om steampunklitteratur.

Är det någon typ av litteratur jag blivit allt mer påläst i under senare tid så är det Lovecraft, så jag har suttit och snickrat på en föreläsning som fördjupar sig i honom som ämne. Har även planer på en Pratchett-föreläsning, men det får bli längre fram.

Nu är världsläget med pandemi sådant att det kan ta ett tag innan det funkar att ha föreläsningar. Jag hade planerat att ha premiär på Gothcon, men det har blivit inställt av corona, och jag har i skrivande stund själv blivit smittad (dock bara med lindriga symptom), så detta blir nog först en realitet senare under året.

Framtiden

Vad finns det för planer under 2022?

2022 skall bli det sansade lugnets år för mig. Det viktiga är att avsluta projekt, och skapas det nya så hamnar det under en annan bokföring (tid som läggs på föreläsningar naggar till exempel inte på skrivtid). Jag är dock inblandad i ett nytt litet hemligt projekt, som jag hoppas få berätta om snart. 😉

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka