State of the Scenario 2024

Varje år försöker jag titta på året som har gått och blicka framåt mot det kommande året. I vanliga fall brukar jag göra det i början av året, men nu är det redan april. Jag skulle kunna skriva att jag valde att göra det lite senare för att verkligen få en känsla för 2024, men i ärlighetens namn glömde jag bort.

Förlagschefandet

2023 handlade i huvudsak om att landa i rollen som förlagschef. När folk frågar svarar jag ödmjukt att min fina titel enbart är ett fint sätt att säga att jag betalar räkningar* – vilket inte är osant – men det jag egentligen gör är att ha koll och se till att allt funkar.

Och jag tycker det är kul att fixa saker. Att lösa en budget, hålla i ett möte eller facilitera två olika samarbetspartners i ett projekt, det engagerar samma del av hjärnan som när jag spelar spel.

Det är en tillgång att finna glädje i den typen av administrativa och operativa uppgifter som de flesta människor skyr som pesten, men det finns också en baksida: ibland blir det för roligt.

Innerst inne ser jag mig fortfarande som kreatör. Men konstnärligt skapande är jobbigt, och det är ofta allt för lätt att sätta sig med e-post och kalkylark för att slippa slita framför skrivmaskinen.

Jag brukar jämföra skrivande med att motionera, och för mig har förlagschefandet blivit som att scrolla på sociala medier medan att skriva är att tvinga sig ut på joggingrundan. Har man väl kommit ut i löparspåret känns det bra, men första steget är fruktansvärt.

Ett av mina mål för året är därför att inte glömma bort att skapa.

Skrivandet

Om allt går som det skall kommer det komma ut två projekt med min signatur under 2024.

Jag har den senaste tiden arbetat tillsammans med Undrentide förlag för att få ut de två sista delarna till Agenterna från MRO. Förlaget har fått allt material det behöver från mig, så nu är det bara att hoppas på det bästa.

Och hos Eloso är det ett hemligt projekt på gång jag brinner lite extra för. Jag kan inte avslöja något nu, men ser mycket fram emot att få visa upp det för allmänheten.

Illustrationer av Hans Mothander.

Gått ner i tid

Trots att jag ger intrycket av det så jobbar jag inte heltid som författare och förlagschef, utan har bara gjort det på deltid. Jag har hela tiden haft en sidokarriär som bibliotekarie för att ha mat på bordet de månaderna då det är långt mellan fakturorna.

Under 2023 jobbade jag 62.5% som bibliokarie, och i början av året gick jag ner till 50%. Målet är att sakta men säkert fortsätta gå ner i tid för att helt och hållet försörja mig på det egna företagandet. Jag skulle dock fortsätta att erbjuda mig som vikarie till “mina” bibliotek.

Jag gillar ju att sitta och tjôta med folk, och det är oerhört mycket besökare som kommer bara för att söka mänsklig kontakt. Och som bibliotekarie uppmuntras man att läsa när man har tid över i lånedisken, vilket jag ändå måste göra hela tiden i mitt andra jobb.

Vad har blivit gjort?

Släppta produkter

Krig! Barn! – ljudbok (projektledare)

Räddaren i Nöden (projektledare)

Samlade svenska kulter – ny utgåva (projektledare)

Onda Platser (projektledare)

Projekt

Kickstarter för Lund, den förbjudna kunskapens stad (projektledare)

Lund 1923 (projektledare och föreläsare)

Artiklar

Att läsa Discworld:

Monstrous Regiment

A Hat Full of Sky

Going Postal

The Science of Discworld III

Litteratur för spelledare:

How to be a GURPS GM

Medieframträdanden

Podden Skräckblandat spelade Obygdens tempel (ett äventyr jag projektlett)

Podden Skräckblandat spelade I älvdalen boende (ett äventyr jag projektlett)

Podden skräckblandat spelade Skräcken på Wiiks herrgård (ett äventyr jag har skrivit)

Jag deltog i Geekpoddens två avsnitt om Lund 1923

Skrivna föreläsningar

Hur du levlar upp ditt spelledande

* Jag behöver komma på en ny fyndig sak att säga istället, för nu har jag använt den där kommentaren ett flertal gånger.

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.