Vad är ett Megagame?

Jag har varit med i ett nytt avsnitt av Geekpodden och denna gång testade vi att köra ett Mega-Game och… ja… vad är egentligen ett Megagame?

Jag var först lite skeptisk till det hela och tackade bara ja till att vara med eftersom det var så mycket folk från podden som skulle vara med (en crossover i stil med Crisis on Infinite Geeks).

Det jag hade fått förklarat för mig var att ett Megagame var en hybrid av rollspel, lajv och brädspel. Det spelet vi skulle köra var ett känt scenario vid namn Watch the Skies, arrangerat av Gothenburg Megagames, som handlar om hur utomjordingar tar kontakt med världens länder.

Spelarna var uppdelade i olika lag där (nästan) varje lag representerade ett land, och i själva landet hade alla specifika roller. Jag var till exempel Rysslands utrikesminister och sprang konstant i FN där vi grälade och försökte lösa olika kriser i världen.

Det fanns en tydlig struktur, liknanden de man finner i brädspel – vid vissa tidpunkter var man tvungen att sitta vid sitt lags bord och vid andra var man tvungen att sitta på sin rolls områdesbord (i mitt fall FN-bordet). Men annars fanns det stort utrymme för improvisation och initiativ på samma sätt som u rollspel. Rysslands forskningsminister började på en gång forska fram zombievirus (vilket det inte fanns något om i reglerna) och jag skapade falska flyktingläger för att dra in pengar till statskassan (vilket inte heller fanns något stöd för i reglerna).

Men det handlade också en del om att leva sig in i sin roll. Det fanns inga poäng som utsåg vilka som blev vinnarna, utan man hade egna agendor. Ett av våra mål var att sabba så mycket som möjligt för Ryssland, men det fanns inga spelmekaniker som belönade oss för det – eller heller några som skulle hindra oss att alliera oss med USA. Det enda som gjorde en sådan allians otänkbar var den personlighet som tillskrivits Ryssland.

Och vad tyckte jag?

Jag älskar ju brädspel, lajv och rollspel redan som det är – och att få de bästa bitarna ur kakan hoppressad till en lång intensiv hamburgare var helt fantastiskt. Jag är officiellt såld på Megagames .

Så lyssna gärna på Geekpodden-avsnittet och skapa er en egen bild om Megagames är något för er. 🙂

This entry was posted in Nyheter and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.