Festivaler, föreläsningar och facklitteratur

I samband med årets Gothcon flyttades positionerna fram för flera av mina projekt:

Festivaler

Eloso kommer att samarbeta med Visit Lund för att ge södra Sverige en ny spelfestival: Lund 1922. Som namnet antyder kommer festivalen ha 1920-talet som tema, vilket gör att Eloso bleiren naturlig samarbetspartner via Call of Cthulhu Sverige.

Än så länge är mycket hemligt, men jag kan avslöja att festivalen kommer hållas på AF-Borgen och att det på deras scener kommer läggas stor fokus på live-framträdanden.

Det är där jag kommer in. Från Elosos håll är jag en del av ett team som består av Björn Flintberg (förlagets huvudägare) och Emilie Ihre (grafisk designer som gjort flertalet CoC-framsidor); jag har ansvar för programinnehåll. Just nu sitter jag i telefonsamtal, komponerar långa mail och försöker få till en god mix av nördighet och allmänbildning.

Jag kommer dock inte bara sitta bakom skrivbordet, utan även unna mig en liten stund i rampljuset, vilket leder oss till nästa punkt:

Föreläsningar

Som jag nämnde i början av året har jag arbetat på en föreläsning om H.P Lovecrafts liv och litteratur, och den hade sin urpremiär på Gothcon. 

Förelsningen blev lite lång, och närmare två timmar än det planerade en och en halv, men efter att ha klippt bort lite har den blivit alldeles lagom*.

Men vad detta innebär är att föreläsningen numera är tillgänglig för bokning. Jag har redan några planerade biblioteksbesök senare i år, och kommer genom Eloso arbeta för att få ut föreläsningen på fler scener i landet. Om Du som läser detta är intresserad av att boka föreläsningen går det redan nu att maila mig på jonas [snabel-a] eloso.se.

Föreläsningen passar självklart perfekt för en skånsk 1920-talsfestival med Cthulhu-drag, så har ni vägarna förbi Lund 1922 kan ni få höra den där.

Facklitteratur

Okej okej … även om det inte är tekniskt fel att kalla rollspelsböcker för facklitteratur så känns det inte helt rätt heller**. Men jag ville verkligen få titeln att allitterera.

Till Chock släppte vi Basker Blå, där jag agerade redaktör. Anders Blixt var huvudförfattare, men jag hoppade in och skrev två kortare textpartier: ogro och hemliga sällskap. 

Vad redaktörsskapet innebar var inte så mycket av kolla stavfel (Blixt stavar tusen gånger bättre än mig) utan mer att ha ett paraplyperspektiv. Är formuleringen på regler korrekta? Finns det kontinuitetsfel med andra böcker? Stämmer bilderna överens med texterna?

Ett konkret exempel är Avgrundsväsen. De nämndes första gången i Märk hur vår skugga och hade egentligen inga regler kopplade till sig, vilket funkar bra till vissa spel men passar inte i ett så crunchy system som Chock. Jag tog då tillfälle i akt och designade väsentypen från grunden och gav dem en unik mekanik och svaghet som särskiljde dem tydligt från andra väsen. (Detta gås egentligen in mer i detalj i Skymningens fasor, men Basker Blå blev klar först så det blev därför här de nya reglerna presenterades.)

Till Call of Cthulhu Sverige släppte vi Nattläger, som jag också pratat om tidigare.

Ur ett ekonomiskt perspektiv hade det bästa varit att ha med äventyret i samlingen Den svarta sviten; att göra en befintlig bok aningen längre är billigare än att trycka en helt ny. Men jag hade faktiskt glömt bort Nattläger när jag arbetade på Den svarta sviten, och när jag väl fogat ihop samlingens äventyr tematiskt insåg jag att Nattläger inte passade in. 

När jag skulle motivera det för resten av Eloso drog jag till med att Nattläger kunde bli ett konventsäventyr och därför säljas som ett separat häfte, men jag hade faktiskt inte tänkt igenom det så noga då.

Men nu, när vi stod och sålde den på Gothcon, märkte vi att det faktiskt var rätt praktiskt att ha ett särskilt släpp av det arrangerade äventyret. Eftersom folk spelade det under konventspassen blev det naturligt för dem att gå till vår butik för att handla det (och köpa andra böcker samtidigt).

Så trots att Nattläger bara började som ett bortglömt hittebarn har det nu öppnat dörrarna för att vi gör liknande korta häften på framtida konvent, för både Chock och Call of Cthulhu Sverige.

(En reservplan är dock att köra Bjurlidsdjupet från Den svarta sviten nästa år, för det skrevs ju faktiskt som ett konventsäventyr från början, med färdiga karaktärer och allt.)

* Det smärtar mig dock att inte hinna prata om Gustav Doré och The Rime of the Ancient Mariner.

** I bibliotekens ögon är rollspel dock facklitteratur. Sorteras som Rd under SAB och 793 under Dewey.

This entry was posted in Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.