State of the Scenario 2019

Det är ett nytt år och en bra punkt för att ta nya tag. Hur har det gånga året varit, och hur ser det ut framåt?

 

ROMANER 

Bok 2 – Agenterna från MRO

Jag har varit rätt tyst om hur det har gått för Agenterna från MRO, mitt andra stora romanprojekt. Det jag egentligen hade tänkt berätta var att jag varit hos olika förlag, men boken ändå nått vägs ände för att istället hamna i skrivbordslådan – antingen för att återkomma o framtiden, eller helt enkelt nöja sig med att vara ett viktigt steg i en större process.

Fast det har kanske dykt upp en liten öppning ändå. Det är inte helt säkert än, men det är ändå för tidigt att avsluta kapitlet. Jag får återkomma om det.

Bok 3 – Digitala klyftans profetior

Det jag i huvudsak suttit med under året är mitt tredje romanprojekt: ’Digitala klyftans profetior’. Första utkastet är nästan klart, och jag hoppas på att vara färdig med det redan i februari.

Fröet till boken föddes på mitt mugglarjobb. Jag arbetar som bibliotekarie, och utöver att vara ett ställe för övergivna böcker fungerar även bibliotek även som ett demokratiskt fångstnät. Vi hjälper de som inte kan svenska att skriva ut asylhandlingar, de som inte äger datorer att söka jobb på internet och de barn vars föräldrar som inte har råd att få tillgång till kvalitetskultur.

Och vi hjälper äldre som inte förstår sig på det digitala samhället.

Detta är ett problem som ofta smiter folk förbi. Seniorer är redan utanför samhället och har svårt att göra sina röster höra, och om man försöker få samhällets uppmärksamhet genom Ring P1, istället för Facebook och Twitter, så hörs man ännu sämre.

Hur gör man om man inte vet hur man använder BankId? Man googlar, förstås. Men om man inte kan använda Google? Man kanske kan fråga sina barnbarn, men det är två olika saker att kunna använda något själv och att förklara för någon annan hur det fungerar – särskilt för en målgrupp med inlärningssvårigheter som ålderdepressioner och demenser. Och de flesta som kan använda BankId vet inte ens vad ett BankId äregentligen.

Det här har fått mig att undra – hur kommer samhället se ut när jag är gammal? Vad är det för digitala innovationer som jag inte kommer kunna förstå mig på när internet är gammalmodigt? Drönare? AR? Neosemaforer?

’Digitala klyftans profetior’ kommer bli en dystopisk roman, med influenser från Momo eller Kampen om Tiden och Earthbound, och första utkastet blir som sagt klart i år. 🙂

 

ROLLSPEL

Jag har då och då frilansat för rollspelsföretag, men det har bara varit småsaker och det mesta väntar fortfarande på publicering.

Men i år har jag börjat samarbeta med Eloso Förlag. Det började med ett äventyr till Chock om spöket la llorona, men efter det blev jag ombedd att även skriva för Sagospelet Äventyr. Ett scenario är redan inskickat (även det skräck, dock för en yngre publik) och fler är på väg.

Eloso kommer också att ge ut en svensk översättning av Call of Cthulhu, och jag skall fråga om de behöver äventyr till det med. Jag är ju ett stort H.P Lovecraft-fan. 😉

 

Gothcon

Förr var jag och arrangerade på Gothcon varje år, men sedan fick jag barn och fick dra ner på det. Men barnen har blivit större – och rollspelsintresserade – så jag har känt att det är dags att börja arrangera för konvent igen.

Anmälan är inskickad, och även detta kommer bli skräck. Äventyret heter Cube of Filth och utspelar sig på en fest som spårar ur i en simhall, och jag kommer berätta mer om det lite längre fram.

Något jag alltid velat göra är att åka till andra konvent, kanske Lincon eller Nordsken, och jag skall försöka ta mig till åtminstone ett av dem i år.

 

Trevlig Spelledare

En tjänst jag lanserade under 2018 var Trevlig Spelledare, där det går att hyra mig som spelledare.

Jag har inte skrivit någon bloggpost eller gjort reklam för Trevlig Spelledare här på bloggen. Jag tänkte att det bara skulle vara en liten syssla vid sidan om. Det började med att jag ofta blev tillfrågad av vänners vänner och bekanta att komma och spelleda för dem, och att jag då alltid behövde svara att jag inte hann på grund av mitt mugglarjobb.

Jag började skämta om att ifall jag fick betalt kunde jag ta ledigt från mitt vanliga jobb och komma och spelleda… men när jag sedan funderade så insåg jag att det inte var en dum idé. Hade jag en modell till hands skulle folk kunna köpa loss mig.

Så det var egentligen bara tänkt som en sidogrej… men det har redan gått förvånansvärt bra. Till exempel är rollspel en perfekt aktivitet för bibliotek – med läsfrämjande och kreativt samberättande – så nu tar jag ledigt från mitt egna bibliotek för att åka till andra bibliotek och spela rollspel.

Men jag har även varit hos Bearded Ladies – studion bakom Mutant Year Zero: Road to Eden – för att låta dem testa på papper- och pennarollspelet Mutant, och har planer att besöka mer företag i framtiden.

Så om du har inte får spela tillräckligt mycket rollspel i ditt liv, segla gärna in på www.trevligspelledare.se och ta kontakt med mig så ordnar vi något. 🙂

 

BLOGGEN

På grund av mina bibliotekariegener är det alltid farligt nära att jag ger upp och blir bokbloggare, men jag gör mitt yttersta för att låta bli. Trots detta har jag inte kunnat undvika att läsa och recensera både Terry Pratchetts Discworld-böcker och böcker om hur man spelleder.

Eller nja, recenserar är fel ord. Terry Pratchett är min stora förebild, så jag snarare analyserar hans böcker och försöker hitta lärdomar som jag kan ta med mig som författare.

Och handböckerna för spelledare… ja, det är väl rena recensioner. Tror jag. Det har bara blivit två stycken än, så det är för tidigt för att avgöra ett mönster.

Det skulle blivit fler, både rollspel och Discworld, men jag gjorde det fatala misstagen att börja läsa Sagan om de Två Tornen OCH It av Stephen King samtidigt. Det var ingen som sa till mig att de är lika tjocka som tjugo vanliga böcker! Och de böcker jag läser utöver det är i mugglar-tjänsten, så då blir det ungdomsböcker om självmord och tonårsångest för hela slanten.

Men jag är gott som klar med Tolkien och King, så det kommer att bli fler recensioner inom en snar framtid.

 

FRAMTIDEN

Så vad kommer hända under 2019?

 

* Första utkasten av Digitala klyftans profetior blir klart.

* Mer bloggande om spelledning och Discworld.

* Återkomsten till Gothcon.

* Scenarier till El Oso.

 

Det täcker det mesta ganska bra. Jag har lite novellprojekt som ligger och puttrar också (inklusive min senaste skräcknovell), men de kommer i andra hand.

Om jag skulle sätta upp ett mål så är det att varva ner från mitt mugglarjobb och lägga mer tid på Trevliga Scenarion. Just nu är fördelningen så att jag jobbar 80% som bibliotekarie och 20% med den egna verksamheten, och trots att bibliotekarie är ett roligt yrke har jag alltid velat vara min egen chef.

Ja, det blir ett bra mål – att med gott samvete kunna gå ner i procent med mugglarjobbet. Det känns som att det är goda odds för att de skall gå under 2019.

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /customers/b/a/2/trevligascenarion.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/wp-back-button/wp-back-button.php on line 80
☜ Tillbaka